Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Μια από τις «παγίδες» στα διαμερίσματα του Grenfell Tower. Ίσως υπάρχει και στο σπίτι σας

GRENFELL TOWER
Η φωτιά που ξέσπασε στον πύργο διαμερισμάτων Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Το 24όροφο κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά, «σαν σπίρτο», όπως είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ο δρ Μάλκομ Τούνικλιφ από το Νοσοκομείο King's College Hospital στο νότιο Λονδίνο, ο οποίος περιέθαλψε 12 ενοίκους που διασώθηκαν από το φλεγόμενο κτίριο, εξηγεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την εξάπλωση της πυρκαγιάς βρίσκεται κρυμμένος μέσα στους παλιούς καναπέδες και τα στρώματά μας.
Ο αφρός πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή επίπλων, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί. Στο παρελθόν, ο αφρός δεν περνούσε από κατάλληλη επεξεργασία, όπως σήμερα, και ήταν τόσο εύφλεκτος όσο η «καθαρή βενζίνη», με αποτέλεσμα να βοηθά στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς που μπορεί να ξεσπάσει σε ένα σπίτι.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αφρός πολυουρεθάνης απελευθερώνει υδροκυάνιο στην ατμόσφαιρα, το οποίο σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον γιατρό, πολλοί από εκείνους που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο από τον πύργο Grenfell είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από υδροκυάνιο.