Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Power of Siberia: Το κουδούνι της back door

Source: www.gazprom.com
Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, agorainterthemes@gmail.com

Η Gazprom, δια στόματος του Προέδρου της, Vitaly Markelov, ανακοίνωσε [8 Ιουνίου, 2017], ότι το Power of Siberia project συνεχίζεται κανονικά, διάγοντας την περίοδο όπου θα προστεθούν, κατά τους επόμενους μήνες, περισσότερα από 1100 km χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου.   
Αναρωτιέται κανείς την απόκριση

To Power of Siberia project είναι το αναμενόμενο «δίκτυο - δίχτυ» χερσαίων αγωγών, το οποίο θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς τους καταναλωτές της Άπω Ανατολικής Ρωσίας και της Βορειοανατολικής Κίνας. Και εάν, βεβαίως, τα υπόλοιπα project της Ρωσίας, τα οποία αφορούν την τροφοδοσία της Βόρειας, Κεντρικής ή Νότιας Ευρώπης, βρίσκονται ή θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις αποκρίσεις των δυτικών συμμάχων, δηλ. με την αναμενόμενη λειτουργία ανταγωνιστικών χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών, αναρωτιέται κανείς τι απόκριση μπορούν να δώσουν οι δυτικοί σε ένα τέτοιο project, όπως «Η Δύναμη της Σιβηρίας», όταν αυτό θα κινείται σε «άπιαστες», βαθέως βόρειες άπω ανατολικές περιοχές,  με κύριο προορισμό την back door [«πίσω πόρτα»] της Κίνας. 


Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διαδρομές του Power of Siberia διέρχονται από βαλτώδεις, ορεινές, σεισμικά ενεργές, βραχώδεις περιοχές με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αέρα κατά μήκος των διαδρομών κυμαίνονται από τους -60 βαθμούς Κελσίου στη Yakutia έως τους -41 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Amur. To project είναι δύσκολο, απαιτεί προγραμματισμό, άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και μόνον η σκέψη ότι η Ρωσία θα χτυπήσει σύντομα το κουδούνι της πίσω πόρτας της Κίνας - μέσω τεσσάρων πολύ κοντινών «δεξαμενών» φυσικού αερίου [βλέπε στον χάρτη] - αμβλύνει τις προκλήσεις και προβάλλει τα μελλοντικά κέρδη.

Source: www.gazprom.com

Έλλειψη επιρροής και άρα έλλειψη απόκρισης

Όταν οι διαδρομές μικραίνουν και μάλιστα είναι χερσαίες προς τον πελάτη, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προσφέρεις μία πολύ ανταγωνιστική τιμή σε φυσικό αέριο. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της Δύναμης της Σιβηρίας προς την Κίνα, τροφοδοτώντας, παραλλήλως, τη δυσπρόσιτη άπω ανατολική ρωσική ενδοχώρα.

Οι δυτικοί, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει να αποκριθούν στο Power of Siberia, δεν είναι σε θέση να το πράξουν άμεσα, λόγω έλλειψης επιρροής στις χώρες άμεσου ενδιαφέροντος, όπως, ας πούμε, το Καζακστάν, από τα βόρεια του οποίου περνάει ένα μικρό μέρος από το «δίκτυο - δίχτυ» της Δύναμης της Σιβηρίας. Η Ρωσία, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ελέγχει, από καιρού, το σύνολο του ενεργειακού χάρτη του Καζακστάν και δεν αναμένεται να χάσει τα πρωτεία της.

Δεξιότερα, η Μογγολία αποτελεί έναν άμεσο εμπορικό εταίρο της Κίνας, μην υπάρχοντας καμία ελπίδα για τους δυτικούς να διεισδύσουν τόσο βαθιά και μάλιστα να ασκήσουν ουσιαστική διπλωματική επιρροή σε περιοχές με άμεση κινεζική γειτονία. Εξάλλου, οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μογγολία [πάνω από το κεφάλι της οποίας περνάει το μεγαλύτερο μέρος του Power of Siberia] είναι παραδοσιακά καλές.                   


Κ.Γ.Π. – Ιούνιος 2017
 http://agorainterthemes.blogspot.gr/2017/06/power-of-siberia-back-door.html