Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Προελαύνουν οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη Ράκα

Προελαύνουν οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη Ράκα
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προέλασαν ακόμη περισσότερο προς τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, φθάνοντας ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης, ανέφεραν ένας εκπρόσωπος της παράταξης αυτής και μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Οι SDF άρχισαν την επίθεση στη Ράκα την περασμένη Τρίτη, με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από μια πολύμηνη εκστρατεία για την απομόνωσή της.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι SDF κατέλαβαν τη βιομηχανική περιοχή Σαναά τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ έφθασαν ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης.
Ο Άχμαντ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμαχίας έφθασαν στα τείχη, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη μαίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή Ας Σαναά και ότι η συνοικία αυτή δεν είναι ακόμη στα χέρια τους και εντελώς ασφαλής.
Η Παλιά Πόλη, ανατολικά από το κέντρο τα πόλης, περιβάλλεται από δύο πλευρές από τείχη που οικοδόμησε τον όγδοο αιώνα το χαλιφάτο των Αββασιδών, που είχε ανακηρύξει τη Ράκα πρωτεύουσά του για ένα διάστημα.
Κάτοικοι δήλωσαν σήμερα ότι η περιοχή της Παλιάς Πόλης υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς με βαριά πυροβόλα.
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι τη Ράκα -που το Ισλαμικό Κράτος απέσπασε από την Αλ Κάιντα το 2014, όταν είχε κάνει μια αστραπιαία προέλαση καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας- υπερασπίζονται 3.000 ως 4.000 τζιχαντιστές.
Εξάλλου οι SDF προέλασαν στο βόρειο τμήμα της Ράκας, καταλαμβάνοντας ένα κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται μια βιομηχανία ζάχαρης. Οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Αφότου άρχισε η επιχείρηση οι SDF, που υποστηρίζονται από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, έχουν καταλάβει εδάφη στο δυτικό, το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Ράκας.
Οι μάχες έχουν αναγκάσει μεγάλους αριθμούς πολιτών να τραπούν σε φυγή.
tribune.gr