Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον... Δεκέμβριο το Barbaros. Στη Λευκωσία ο Ν. Κοτζιάς, στα Κατεχόμενα ο Cavusoglu

Στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον... Δεκέμβριο το Barbaros. Στη Λευκωσία ο Ν. Κοτζιάς, στα Κατεχόμενα ο Cavusoglu
Του Νίκου Μελέτη
Με μια αναμενόμενη κίνηση, ελεγχόμενης κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και συνέχισης των προκλήσεων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα μετά από τρία εικοσιτετράωρα περιπλανήσεων του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέδωσε χθες το απόγευμα παράνομη NAVTEX που δεσμεύει ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, επικαλύπτοντας μάλιστα και τμήμα των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V Barbaros HAYREDDİN PAŞA και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτει και μέρος των Οικοπέδων 5 και 6 εκ των οποίων το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total. Σημεία της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκονται μόλις λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα έτσι επιχειρεί να προβάλλει την γνωστή διεκδίκηση της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, διαγράφοντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ. Και είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τα «συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» τα οποία υποτίθεται ότι η ίδια υπερασπίζεται. Αντιθέτως η αμφισβήτηση μεγάλου τμήματος της Κυπριακής ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας, πλήττει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων...
Σύμφωνα με την τελευταία επιστολή που είχε καταθέσει στον ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Feridun Sinirlioglu στις 13 Απριλίου του 2017, εκτός όλων των άλλων είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. «Το Οικόπεδο 6 μερικώς βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας  στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία είναι δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η αποκαλούμενη Άδεια που εκδόθηκε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6, την 6η Απριλίου 2017, δεν επιφέρει νομικά αποτελέσματα στα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας της...»
Στην ίδια επιστολή η Τουρκία εξαπέλυε απειλές και εναντίον των ξένων εταιριών αναφέροντας ότι «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες  ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της...»
Η τουρκική αντίδραση έρχεται την στιγμή που ξεκινά χωρίς κανένα πρόβλημα η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 και ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η γαλλίδα υπουργός άμυνας Florence Parly επισκέφθηκε χθες την Κύπρο, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισκέφθηκε τις δυο γαλλικές φρεγάτες στο λιμάνι της Λάρνακας καθώς και το Κέντρο Συντονισμού της Λάρνακας, απ' όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ και για τις προκλητικές κινήσεις του Barbaros και της τουρκικής φρεγάτας.
Σήμερα σε μια ακόμη κίνηση που επιχειρεί να κρατήσει ψηλά το κυπριακό στην τουρκική ατζέντα, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlut Cavusoglu πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενά, ακολουθώντας παρά πόδα τον Νίκο Κοτζιά που έφθασε χθες στο νησί και σήμερα θα παραστεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και θα ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, αλλά και για τον σχεδιασμό της επομένης ημέρας.
Αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Κύπρο, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη όταν μιλά με την Τουρκία, στο ότι «δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της ΕΕ.». Οι αιχμές αυτές του κ. Κοτζιά ουσιαστικά αφορούν την σιωπή της κ. Mogherini στη διάρκεια του δείπνου στο Κραν Μοντανά λίγο πριν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, αλλά και τη σχετικά ήπια και ουδέτερη αντίδραση της Ε.Ε. στο ναυάγιο των συνομιλιών που προκλήθηκε από την επιμονή της Τουρκίας στη διατήρηση στρατιωτικής δύναμης στο νησί και του καθεστώτος των Εγγυήσεων.

N/W : 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V Barbaros HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A.    34 32.03 N - 032 16.28 E
B.    34 42.51 N - 032 07.82 E
C.    34 42.59 N - 031 22.35 E
D.    33 57.03 N - 031 22.50 E
E.    33 51.32 N - 031 46.42 E
F.     33 47.16 N - 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED.
liberal.gr