Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Τι μέλει γενέσθαι με τους όρους στο Κατάρ και την απόρριψη;


Όσο πλησιάζει το δεκαήμερο που έθεσε ο σουνιτικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου στο Κατάρ για να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τους όρους που τέθηκαν για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις, τόσο αυξάνεται η αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ υποστήριξε ότι οι όροι των αντιπάλων του τέθηκαν με τρόπο που θα διασφάλιζε την απόρριψή τους, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είχε πληγεί η κυριαρχία του Κατάρ, κάτι το οποίο εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση στόχος δεν ήταν σύμφωνα με τη Ντόχα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τα Κατάρ γνωρίζοντας, μετά το πρώτο σοκ, ότι η στάση της Ουάσιγκτον επιχειρεί να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές και να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, προσπαθώντας να τηρήσει ίσες αποστάσεις, ενώ στην αρχή οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ υποδείκνυαν κάτι εντελώς διαφορετικό, δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του.
Η διπλωματία του Εμιράτου, αφενός διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι οι όροι εξ ορισμού δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί (π.χ. κλείσιμο Αλ Τζαζίρα και τουρκικής στρατιωτικής βάσης, παύση χρηματοδότησης «τρομοκρατικών οργανώσεων» σύμφωνα με τον ορισμό του Ριάντ και των συμμάχων του περί «τρομοκρατίας»), αφετέρου όμως τονίζει ότι παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των γειτόνων του, όποτε αυτοί το επιλέξουν και προσέλθουν.

Εάν εμπλακούν σε μια τέτοια συζήτηση, εκεί η Ντόχα θα μπορούσε να προβεί σε παραχωρήσεις που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σταδιακά σε εκτόνωση της κατάστασης, υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα απομακρυνόταν από τους μαξιμαλιστικούς της στόχους, τον πειθαναγκασμό της Ντόχα με τελικό στόχο την υπαγόρευση πολιτικής.

Ο άγνωστος «x» είναι όμως, τι σκοπεύουν να κάνουν οι Άραβες, πόσο θεωρούν ότι μπορούν να πιέσουν με επιπλέον κυρώσεις, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τελευταίες εξελίξεις στο βασίλειο των Σαούντ με τον νέο διάδοχο, έχουν δημιουργήσει αναταράξεις και μόνο η παρέλευση ικανού χρόνου με σταθερές σχέσεις, χωρίς αναταράξεις, είναι δυνατόν να εξομαλύνει οριστικά την κατάσταση.
Διακριτικά αλλά φανερά, στο διπλωματικό «κάδρο» έχει μπει και η Μόσχα, η οποία έχει λόγους να έχει συμπάθειες και αντιπάθειες στη Μέση Ανατολή, τις οποίες ασφαλώς επιχειρεί να χειραγωγήσει με στόχο την προώθηση των δικών της συμφερόντων, κάτι απολύτως θεμιτό. Το σημείο ισορροπίας δύσκολα θα βρεθεί με τα σημερινά δεδομένα και φαίνεται πως το σίριαλ θα έχει κι άλλα επεισόδια…

 http://www.defence-point.gr/news/?p=180506