Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Ανοιχτά υπέρ της Κύπρου ο Αιγύπτιος Πρέσβης στο Σ.Α. του ΟΗΕ – Η Αίγυπτος αφοσιωμένη σύμμαχος

Ανοιχτά υπέρ της Κύπρου ο Αιγύπτιος Πρέσβης στο Σ.Α. του ΟΗΕ – Η Αίγυπτος αφοσιωμένη σύμμαχος

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποδεικνύει επανειλημμένως ότι «φορά παντελόνια» και ότι είναι αφοσιωμένος σύμμαχος του Ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης από τηΝέα Υόρκη, σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), κάλεσμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, απηύθυνε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στον ΟΗΕ, πρέσβης Αμπντελατίφ Αμπουλάτα (Abdellatif Aboulatta), μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2369 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Κυανόκρανοι Κύπρου).
Ο Αιγύπτιος πρέσβης ήταν ο μόνος που έλαβε το λόγο.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει τη θέση αρχής στο Κυπριακό.
«Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου ως ανεξάρτητου και πλήρως κυρίαρχου κράτους», είπε.
Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επιδοκίμασε τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις σε υγιή βάση, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την Κύπρο.
«Ζητούμε τη συνέχιση του ρόλου της στη διατήρηση της ηρεμίας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο, επιτηρώντας τις επικοινωνίες μεταξύ των μερών και επιδιώκοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η αποστολή θα πρέπει επίσης να συνεχίσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητής και διευκολυντής», πρόσθεσε.
Εκφράζοντας λύπη για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, ζήτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.
Ο Αιγύπτιος πρέσβης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα του η Κύπρος, μία φιλική γειτονική χώρα με την οποία διατηρούν οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.
«Αποδίδουμε μεγάλη προσοχή και σημασία στο κυπριακό πρόβλημα. Τονίζουμε την ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της συμπερίληψης όλων των μελών του Σ.Α., ενώ θα διαπραγματευόμαστε αντικειμενικά στη βάση όλων των σχετικών ψηφισμάτων», κατέληξε.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μάθιου Ράικροφτ, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόθεση που είχε εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του δείπνου στο Κραν Μοντανά.
Ο Βρετανός πρέσβης, αφού σημείωσε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε απογοήτευση που οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν οδήγησαν σε επιτυχία, παρά τις προσπάθειες όλων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ.
«Ζητήσαμε μια περίοδο προβληματισμού και ανάπαυλας και ενθαρρύναμε τα μέρη να μην εμπλακούν σε οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, Δεν πρόκειται ούτε εγώ να εισέλθω σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών», πρόσθεσε ο κ. Ράικροφτ.
tribune.gr