Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος στην πολιορκημένη Ράκα!!

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος στην πολιορκημένη Ράκα
Μετά από ένα διάλυμα 48 ωρών για να ανεφοδιαστούν και να λάβουν νέες ενισχύσεις, το Σάββατο το πρωί οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσαν νέα επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μέσα στην πολιορκημένη Ράκα.
Οι κουρδικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προωθήθηκαν από τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και απελευθέρωσαν πλήρως τη συνοικία Ραφίκα, στην Παλιά Πόλη της Ράκα, από το Ισλαμικό Κράτος.

Στα νοτιοδυτικά της πολιορκημένης πόλης, μαχητές των SDF από την πόλη Μανμπίτζ πήραν λάφυρα πολλά όπλα, νάρκες και πυρομαχικά όταν κατέλαβαν οπλοστάσιο των τρομοκρατών στη συνοικία Ταγιάρ.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που επιτίθενται στη Ράκα από ανατολικά και δυτικά χωρίζονται πλέον από μόλις 2 χλμ απόσταση με τους τζιχαντιστές ανάμεσά τους.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη συγκροτηθεί δημοτικό συμβούλιο, Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα, το οποίο θα αναλάβει τη διοίκηση της πόλης μόλις το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί πλήρως.
Η Ράκα, το ελληνιστικό της όνομα είναι Καλλίνικος, καταλήφθηκε τον Μάρτιο του 2013 από την Αλ Κάιντα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).
Στις 13 Ιανουαρίου 2014 το Ισλαμικό Κράτος έδιωξε από τη Ράκα την Αλ Κάιντα και τους άλλους ισλαμιστές και ανέλαβε πλήρως τον έλεγχό της. Στη συνέχεια την ανακήρυξε «πρωτεύουσα» της επικράτειάς του.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 10% του πληθυσμού της Ράκα ήταν χριστιανοί και υπήρχε επίσης και σημαντική κουρδική κοινότητα. Σήμερα στην πολιορκημένη πόλη έχουν απομείνει μόνο σουνίτες μουσουλμάνοι, αφού οι άλλοι εκδιώχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Πολεμικός χάρτης της πολιορκίας της Ράκα, με το μαύρο χρώμα είναι οι συνοικίες της πόλης που ακόμα ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

tribune.gr