Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Οι Κούρδοι περικύκλωσαν πλήρως το Ισλαμικό Κράτος μέσα στη Ράκα

Οι Κούρδοι περικύκλωσαν πλήρως το Ισλαμικό Κράτος μέσα στη Ράκα
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εισχώρησαν για πρώτη φορά την Κυριακή στο προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκα, από το νότο, διασχίζοντας τον ποταμό Ευφράτη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά την επιχείρηση περικύκλωσης της Ράκα που διήρκησε μήνες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών, έκοψαν την Πέμπτη την τελευταία έξοδο μέσω της οποίας τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μπορούσαν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη, καταλαμβάνοντας την περιοχή νοτίως του Ευφράτη.
«Σήμερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Ράκα για πρώτη φορά και πήραν τον έλεγχο της αγοράς του Αλ Χαλ», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
«Η αγορά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των SDF αλλά το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με αντεπίθεση», πρόσθεσε.
Οι SDF επίσης ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την αγορά του Αλ Χαλ την Κυριακή.
Μετά την επίθεση τους στη Ράκα στις 6 Ιουνίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν πέντε συνοικίες στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της πόλης αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος καθώς προωθούνται στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Συνασπισμό που στηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές, περίπου 2.500 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται στη Ράκα.
Η πόλη αυτή καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές το 2014 και έγινε σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους καθώς και βάση για τον σχεδιασμό επιθέσεων που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό. Περίπου 100.000 άμαχοι έχουν «παγιδευτεί», στη Ράκα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 
tribune.gr