Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Χαιρετίζει τη νίκη στη Μοσούλη η ΕΕ και την χαρακτηρίζει σοβαρό βήμα κατά της τρομοκρατίας

A file picture shows Iraqi police forces taking up position during a military operation against the Islamic State (IS) group in the old city district in central Mosul. FILE PHOTO.  EPA/STR


Το τέλος της κατοχής της πόλης της Μοσούλης στο Ιράκ είναι ένα “καθοριστικό βήμα” στη μάχη “για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών” από ορισμένες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών από ορισμένες περιοχές του Ιράκ και για την απελευθέρωση του λαού του”, αναφέρουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Σε αυτήν, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν “το θάρρος του λαού του Ιράκ, της κυβέρνησής του και των ενόπλων δυνάμεών του και αποτίουν φόρο τιμής στους στρατιώτες και τους αμάχους που θυσίασαν τη ζωή τους για την επίτευξη αυτής της νίκης”.
Το Ιράκ κήρυξε χθες τη “νίκη” στη Μοσούλη ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο τέλος μιας μάχης που διήρκησε σχεδόν εννέα μήνες.
Η ανακατάληψη της δεύτερης πόλης του Ιράκ, που είχε γίνει το μεγαλύτερο προπύργιο του ΙΚ, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Βαγδάτης έναντι του ΙΚ από τότε που η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση κατέλαβε το 2014 τεράστιες εκτάσεις του ιρακινού εδάφους.
Η ΕΕ υπογραμμίζει επίσης “τη σημασία της προστασίας των αμάχων”. Η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίζουν “ουσιαστική” την αποκατάσταση της “εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων” ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να αρχίσουν να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον”. Επίσης διαβεβαιώνουν το Ιράκ για την υποστήριξη της ΕΕ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας για να ξεπεραστούν “οι προκλήσεις” και να επιτευχθεί “η σταθεροποίηση και η συμφιλίωση”.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η Γαλλία αποτίει “φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις συνέβαλαν” στην “απελευθέρωση” της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μια νίκη “ορόσημο” ενόψει άλλων “τεράστιων προκλήσεων”.
“Η Μοσούλη απελευθερώθηκε από το ΙΚ: η Γαλλία τιμά όλους εκείνους που, μαζί με τις δυνάμεις μας, συνέβαλαν σε αυτή τη νίκη`, έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Μακρόν χαιρετίζει “αυτή τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων, υποστηριζόμενων από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ” και συγχαίρει τις αρχές και τον λαό του Ιράκ για το “καθοριστικό βήμα στην εκστρατεία που διεξάγει από το καλοκαίρι του 2014 για να σταματήσει και στη συνέχεια να νικήσει το ΙΚ”.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι “η εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού δεν έχει ολοκληρωθεί και η καταπολέμηση του ΙΚ πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.
Η απελευθέρωση όλου του ιρακινού εδάφους είναι σε εξέλιξη, όπως και ο αφανισμός των προπυργίων του ΙΚ στη Συρία, κυρίως στη Ράκα και στην κοιλάδα του Ευφράτη”.
“Την επομένη της ανακατάληψης της Μοσούλης, οι προκλήσεις για το Ιράκ είναι τεράστιες. Στο στρατιωτικό επίπεδο όπως και στο πολιτικό, το ανθρωπιστικό και το οικονομικό”, τόνισε ο Μακρόν ελπίζοντας ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην Ιστορία της χώρας” που θα “της επιτρέψει να ξαναβρεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ενότητα”. “Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της χώρας αυτής”, δήλωσε.
ΚΥΠΕ – AΠΕ – Βέλγιο/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
mignatiou.com