Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Πάνω από τις κυβερνητικές προσδοκίες η έξοδος στις αγορές!!

Κάτι παραπάνω από αυτό που περίμενε η κυβέρνηση ήταν το αποτέλεσμα της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος συνάντησε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δοκιμαστικής εξόδου στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε». Επισήμανε ότι «βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ' την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις».
Ο ίδιος σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι «η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα, δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή «που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».
«Από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ' ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές», συμπλήρωσε.
Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησης μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στη σημερινή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. 
Σχολίασε δε πως απ' ό,τι κατάλαβε, τα κόμματα θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή. Τα κόμματα, είπε, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody's μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.