Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA, αξίας 201 εκατ. δολ., θα υπογράψει ο Stephen Curry

Το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA, αξίας 201 εκατ. δολ., θα υπογράψει ο Stephen Curry

Του Kurt Badenhausen
Ο point guard Stephen Curry της ομάδας Golden State Warriors πέτυχε την καλύτερη συμφωνία του μπάσκετ των τελευταίων τεσσάρων σεζόν. Κέρδισε 44 εκατ. δολάρια αφού οδήγησε τους Warriors στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων τίτλων NBA και αφού κέρδισε το ένα μετά το άλλο τα βραβεία του καλύτερου παίκτη του NBA, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου ομόφωνης επιλογής  για την περίοδο 2015-2016. Ήταν ο 85ος ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA την τελευταία σεζόν.
Με την απόκτηση του Curry, οι Warriors αναδείχθηκαν σε υπερομάδα του NBA με τέσσερις "All-Stars" παίκτες, μετά την απόκτηση του MVP για το 2014, το προηγούμενο καλοκαίρι, Kevin Durant.
Οι μέρες όμως που ο Curry έκανε εκπτώσεις έχουν τελειώσει. Ο ατζέντης του, Jeff Austin, επιβεβαίωσε στο αθλητικό κανάλι ESPN πως ο Curry θα υπογράψει το ακριβότερο συμβόλαιο του NBA, αξίας 201 εκατ. δολάρια, για πέντε χρόνια. Το προηγούμενο ακριβότερο συμβόλαιο ήταν η πενταετής συμφωνία, αξίας 153 εκατ. δολαρίων, του point guard, Mike Conley, με τους Memphis Grizzlies, πέρυσι το καλοκαίρι. (Οι Blake Griffin και πιθανώς άλλοι όπως ο Russell Westbrooks αναμένεται να υπογράψουν ακριβότερα συμβόλαια από τον Conley τις επόμενες ημέρες).
Η συγκεκριμένη συμφωνία του Curry είναι η πρώτη άνω των 200 εκατ. δολ. που υπογράφεται πέρα από τον χώρο του μπέιζμπολ, ενώ κανένα από τα ντιλ του αθλήματος δεν αφορούσαν περιόδους μόνο των 5 ετών. Οι απολαβές του Curry για το 2017-2018, 34,7 εκατ. δολ., θα ξεπεράσουν τις απολαβές του Michael Jordan την περίοδο 1997-1998, μετά το μονοετές συμβόλαιό του με τους Chicago Bulls. Ο LeBron James επίσης θα ξεπεράσει τον πήχη του Jordan την επόμενη σεζόν με απολαβές άνω των 33,3 εκατ. δολ.
Το προηγούμενο ακριβότερο ντιλ, σε ετήσια βάση, στον αμερικανικό αθλητικό χώρο, ήταν η συμφωνία του pitcher των Diamondbacks, Zack Greinke, 34,4 εκατ. δολ. τον χρόνο, αν και τα 62,5 εκατ. από τη συμφωνία των 206 εκατ. δολ. αναβλήθηκαν ρίχνοντας τη σημερινή αξία της συμφωνίας. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες απολαβές στον αθλητισμό παγκοσμίως ανήκουν στους ποδοσφαιριστές Cristiano Ronaldo και Lionel Messi, αφού και οι δύο κέρδισαν πάνω από 50 εκατ. δολ. ετησίως μαζί με τα μπόνους, από τη Real Madrid και την Barcelona αντίστοιχα.
O όρος "Supermax" που προστέθηκε πρόσφατα στις συμφωνίες των αθλητικών ομάδων επιτρέπει σε αυτές να προσφέρουν στους παίκτες που αγοράζουν ή ανταλλάσσουν συμβόλαια αξίας έως 70 εκατ. δολαρίων, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Ωστόσο, ο παίκτης θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων, όπως το να έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου Αμυντικού Παίκτη της χρονιάς στο NBA. Ο Stephen Curry λοιπόν θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα μπορεί να υπογράψει μια "Supermax" συμφωνία.
Οι αποδοχές του Curry εκρήγνυνται ταυτόχρονα με την αύξηση των κερδών του. Τα έσοδά του, εκτός γηπέδου, σχεδόν τριπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Forbes για τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου. Εκτιμούμε πως αποταμίευσε, από το τέλος του 2015,  35 εκατομμύρια δολάρια από τις εγκρίσεις και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, χάρη στις νέες συμφωνίες με την JPMorgan Chase, την Brita, τη Vivo και την PressPlay. Ενώ, σύμφωνα με τον όμιλο NPD, τα υποδήματα με τη "σφραγίδα" του Curry ήταν τα τρίτα σε πωλήσεις στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο. Επίσης, η Nissan ανακοίνωσε αυτήν τη βδομάδα μια πολυετή συμφωνία για την Curry για την πολυτελή μάρκα αυτοκινήτου Infiniti.
Ο Curry κατέλαβε την έκτη θέση στους πιο καλύτερα αμειβόμενους παίκτες του NBA, με 47 εκατ. δολ. από δικαιώματα και απολαβές. Τα έσοδά του την επόμενη σεζόν αναμένεται να προσεγγίσουν τα 80 εκατ. δολάρια.
capital.gr