Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη τώρα! Η Valkyrie των 1.000 ίππων είναι γεγονός!

Aston Martin Valkyrie
Ακόμα και το σήμα της έχει πάχος μόλις 70 microns, δηλαδή είναι 30% πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα... [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Αν σκεφτόσασταν ότι ο τελευταίος «πόλεμος» μεταξύ των υπεραυτοκινήτων ήταν αρκετά ανηλεής, τότε που κυκλοφορόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι LaFerrari, Porsche 918 και McLaren P1, εστοιμαστείτε για μια μάχη πέρα από τα όρια. Η Aston Martin και η Mercedes-AMG έχουν ήδη στα σκαριά τα νέα τους -εμπνευσμένα από τη F1- υπεραυτοκίνητα, σχεδόν απαγορευμένα να κυκλοφορούν στους κανονικούς δρόμους, με την Aston να μην «αντέχει» άλλο τις διαρροές και να αποκαλύπτει πρώτη το εντυπωσιακό Valkyrie.


Το Aston Martin Valkyrie είναι ένα δημιούργημα της αγγλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της Red Bull Racing, της περίφημης ομάδας της F1 που έχει επίσης τη βάση της στα Βρετανικά Νησιά, μία πολυδιαφημισμένη συνεργασία που ξεκίνησε με βασικό στόχο την κατασκευή του ταχύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο, που να μπορεί όμως να κυκλοφορεί νομίμως στους δρόμους. Στο σχεδιασμό του υπεραυτοκινήτου συνέβαλε τα μέγιστα ο Adrian Newey, τεχνικός προϊστάμενος της Red Bull Racing και πιο πετυχημένος σχεδιαστής αυτοκινήτων F1, σχεδόν θρύλος για το χώρο. Το αρχικό όνομα που είχε δοθεί στο υπεραυτοκίνητο ήταν Nebula και αργότερα προστέθηκε ο κωδικός AM-RB 001 από τα αρχικά των δύο εταιρειών. Τον περασμένο Μάρτιο όμως η Aston ανακοίνωσε το «Valkyrie», το όνομα μιας μυθολογικής θεότητας από τη Νορβηγία.

Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες της Valkyrie, οι οποίες σύμφωνα με τον αρχισχεδιαστή της βρετανικής εταρείας, Miles Nurnberger, απεικονίζουν την τελική μορφή του αυτοκινήτου κατά 95%, καθώς ενδέχεται να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές έτσι ώστε το αυτοκίνητο να πάρει και τη νομική έγκριση για την κυκλοφορία του στους δρόμους. Ως προς τα άλλα, πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό όχημα σε σχήμα και μορφή, με λεπτομέρειες που κλέβουν την παράσταση, ενώ το μυστικό της όλης ιδέας κρύβεται στο μικρό μέγεθος και στο εξίσου χαμηλό του βάρος. Το Valkyrie είναι ένα υπεραυτοκίνητο εντελώς minimal, με το πλάτος να είναι το ελάχιστο δυνατό προκειμένου να μπορούν να χωρέσουν δύο άτομα, ενώ ο στόχος για το βάρος είχε τεθεί στον ένα τόνο. Χαρακτηριστικό μάλιστα της σημασίας που έδωσε ο Adrian Newey στο βάρος της Valkyrie είναι ότι ακόμα και το σήμα της έχει πάχος μόλις 70 microns, δηλαδή είναι 30% πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα και 99,4% πιο ελαφρύ από το συμβατικό σήμα της Aston Martin. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό βάρος έχει μια απόκλιση, κατά 30 μάλιστα κιλά…

Και η καμπίνα όμως δεν πηγαίνει πίσω και ακολουθεί το συνολικά minimal σχεδιασμό. Το κύριο δομικό αλλά και διακοσμητικό της στοιχείο είναι το ανθρακόνημα ενώ οι ανέσεις των δύο επιβατών είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Φυσικά, το εσωτερικό διαμορφώνεται με βάση τον εκάστοτε πελάτη, ενώ στη συνέχεια οι μόνες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν αφορούν το τιμόνι και τα πεντάλ, που μετακινούνται μπρος-πίσω, όπως στη Formula 1 που τα πόδια του οδηγού βρίσκονται σχεδόν σε οριζόντια θέση.
Για τον κινητήρα της Valkyrie, ο Newey επέλεξε έναν turbo 6.5-liter V12 κινητήρα από την Cosworth, ο οποίος, επιπρόσθετα, είναι κλασική επιλογή για Aston Martin και διαθέτει ένας σαφώς πιο ελκυστικό ηχόχρωμα για αυτοκίνητο αυτού του βεληνεκούς. Το βέβαιο είναι πως θα υποβοηθάται από έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος παράλληλα θα αναλαμβάνει την κίνηση της Valkyrie προς τα πίσω, προκειμένου να μειωθεί κι άλλο το βάρος του κιβωτίου ταχυτήτων. Συνολικά, προβλέπεται πως η Valkyrie θα μπορεί να δίνει περισσότερα από 1.000 άλογα!

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο η Valkyrie εντυπωσιάζει είναι αυτός της αεροδυναμικής, ενώ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ενεργά πάνελ στη διαδρομή του αέρα, προκειμένου να αυξάνονται τα αεροδυναμικά φορτία στις μεγάλες ταχύτητες. Αυτός είναι και ο λόγος που η εμφάνιση της Valkyrie είναι η πιο ακραία με άδεια κυκλοφορίας. Η Valkyrie θα κατασκευαστεί σε μόλις 150 μονάδες, κάθε μία θα κοστίζει από 3 έως 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλες έχουν ήδη προπωληθεί, με τον όρο μάλιστα να μην αποκαλυφθεί από τους αγοραστές ο χώρος από το οποίο θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα τους. Άλλες 25 θα είναι αγωνιστικές, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις αγώνες της κατηγορίες LMP1, ενώ οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες θα γίνουν στις αρχές του 2019.