Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Πυρετώδεις προετοιμασίες πριν την έναρξη της γεώτρησης από το γεωτρύπανο West Capella

Το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella" της Total - ENI. Φωτογραφία: www.marinetraffic.comΤο πλωτό γεωτρύπανο "West Capella" της Total - ENI.


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης από γεωτρύπανο West Capella που από τις 1:27 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης βρίσκεται στο σημείο “OW1”, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση.

Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στο ίδιο σημείο και το πλοίο-φύλακας –το υπό βρετανική σημαία TROMS HERA– που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ’ όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της γεώτρησης πραγματοποιεί τις τελευταίες γι’ αυτό το στάδιο σεισμογραφικές έρευνες το RAMFORM HYPERION, αφού με το ξεκίνημα της γεώτρησης οι δονήσεις δεν επιτρέπουν σεισμογραφικά σε μια μεγάλη ακτίνα.
Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, χθες πραγματοποίησαν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προς τη γεώτρηση και τα δύο ελικόπτερα που θα μεταφέρουν προσωπικό από το αεροδρόμιο προς το πλοίο-γεωτρύπανο.
Πρόκειται για δύο Agusta Westland AW139, το πρώτο με ισπανικό και το δεύτερο με ιταλικό νηολόγιο, που πραγματοποίησαν και ασκήσεις προσγείωσης-απογείωσης στη βάση ελικοπτέρου του πλοίου. Η πρώτη διαδρομή έγινε το μεσημέρι και η δεύτερη νωρίς το απόγευμα.
Πολύ κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το West Capella, και σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, βρισκόταν χθες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο από εβδομάδες επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ, με συνεχείς πτήσεις των 75 αεροπλάνων τα οποία μεταφέρει για επιχειρήσεις. Μέχρι το μεσημέρι, το αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο, με τις πτητικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
Μάλιστα, λόγω της εγγύτητας με το γεωτρύπανο, χθες, στη μεσημβρινή πτήση του πρώτου ελικοπτέρου υποστήριξης, απαιτήθηκε συντονισμός ώστε να διατηρηθούν οι αποστάσεις και οι διαδικασίες ασφάλειας στις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών και του ελικοπτέρου. Μετά τις δοκιμαστικές πτήσεις, έχουν καθιερωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τις καθημερινές πτήσεις των δύο ελικοπτέρων στο δρομολόγιο αεροδρόμιο – γεωτρύπανο, στο οποίο μάλιστα έχουν δοθεί και αριθμοί δρομολογίων, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις – «036» για τις πτήσεις προς το West Capella και «037» για τις πτήσεις με αντίστροφη φορά.
Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και αναγνωριστική πτήση προς το γεωτρύπανο από ελικόπτερο των υπηρεσιών ασφάλειας της Δημοκρατίας, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι προσωπικό από τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας θα επισκέπτεται τακτικά το γεωτρύπανο για ελέγχους και ενημέρωση.
Επίσης, τα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, που όπως αποκάλυψε χθες ο «Φιλελεύθερος» έφτασαν στην Κύπρο, συνέχισαν τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι Λάρνακας.
Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι μέχρι και χθες αργά το απόγευμα, δεν υπήρξε παραβίαση του FIR Λευκωσίας στην περιοχή, όπως είχε γίνει προκλητικά την Τρίτη.
Στο μεταξύ, χθες το υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την έλευση και εγκατάσταση του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στο σημείο γεώτρησης στο οικόπεδο 11.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης από γεωτρύπανο West Capella. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης από γεωτρύπανο West Capella. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης από γεωτρύπανο West Capella. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης από γεωτρύπανο West Capella. 
Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.
 http://mignatiou.com/