Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Πανικός στα Σκόπια από το κλείσιμο της σερβικής πρεσβείας: Ζητούν “επίλυση της κρίσης”

President of Serbia Aleksandar Vucic during press conference. FILE PHOTO. EPA/KOCA SULEJMANOVICPresident of Serbia Aleksandar Vucic during press conference.


Με το Βελιγράδι να εξακολουθεί να μην παρέχει διευκρινίσεις γύρω από τους λόγους που το οδήγησαν να αποσύρει αιφνιδίως την διπλωματική του αντιπροσωπεία από τα Σκόπια, επιμένοντας στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς περί «ιδιαίτερα επιθετικής κατασκοπευτικής δράσης κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», η κυβέρνηση της πΓΔΜ τοποθετήθηκε επισήμως επί του θέματος.

Με το τέλος πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης στα Σκόπια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη μη εξαγωγής «βιαστικών συμπερασμάτων» αλλά και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Η ΠΓΔΜ είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας.
Η ΠΓΔΜ αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.
Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι ισχυρά αφοσιωμένη και λαμβάνει εντατικά μέτρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων, προωθώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τη Δημοκρατία της Σερβίας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η περιοχή αποφασιστικά προς τα εμπρός.
Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση, μη εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του επίσημου Βελιγραδίου για προστασία των φιλικών σχέσεων και για επιστροφή των πραγμάτων στο σύνηθες πλαίσιο».
Το Βελιγράδι μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ.
Στο “κόκκινο” Βελιγράδι – Σκόπια: Πανικός στην ΠΓΔΜ μετά το κλείσιμο της σερβικής πρεσβείας
Βαθαίνει η κρίση Σερβίας-ΠΓΔΜ: Το Βελιγράδι ανακάλεσε τη διπλωματική του αποστολή από Σκόπια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

mignatiou.com