Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Θέλουν ενεργειακή συνεργασία Κατεχομένων-Ισραήλ-Τουρκίας/ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΩ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ/

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

Βήματα προκειμένου να υπάρξει μια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ κατεχομένων-Τουρκίας-Ισραήλ εξετάζει ο «Υπουργός»  Ενέργειας και Οικονομικών των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις χθες στην εφημερίδα  Diyalog (Διάλογος), ο κ. Ατούν ανακοίνωσε επιπλέον ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία προς το κατοχικό καθεστώς μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
Ο τ/κ «αξιωματούχος αναφέρθηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες  του Μπαρμπαρός στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Καρπασίας και υποστήριξε πως υπήρξαν σημαντικά  βήματα. Τόνισε, επίσης, ότι μετά την ανακοίνωση των «επίσημων αποτελεσμάτων» από τις «δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου» σε τρεις μήνες, θα φτάσει στο νησί μια πλατφόρμα προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση.
Σχετικά με το θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω κυπριακής ΑΟΖ και Τουρκίας, μίλησε για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο λιμάνι Τσειχάν  Για την ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων είπε πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και αναμένεται να κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ατούν κατηγόρησε την  «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι  δεν είναι διατεθειμένη μοιραστεί  το φυσικό της  αέριο με τους Τουρκοκυπρίους «Δεν είναι μόνο το ότι η  ε/κ  πλευρά αρνείται να παραχωρήσει δικαιώματα στους τ/κ αλλά αγνοεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας».
«Η ε/κ  πλευρά ενεργεί σαν να είναι μόνη στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν δέχεται να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους. Λένε «θα σας δώσουμε το μερίδιό σας μετά τη λύση», αλλά δεν λένε πόσο θα είναι. [...]», ισχυρίστηκε ο Ατούν που κατηγόρησε επιπλέον την ε/κ πλευρά ότι έχει στόχο να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 2,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο. Αδιαφορώντας για τα πάντα, θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα πάρουμε την θέση που μας αξίζει για δεξαμενές φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Αλμπαϊράκ , συμφωνήσαμε ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες, ένα χρόνο, το αργότερο,  μετά την ενοικίαση της πλατφόρμας από την TPAO, θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στα αποθέματα φυσικού αερίου. Είναι πολύ σημαντικό για μας σήμερα ως ΤΔΒΚ να προστατεύσουμε τα δικαιώματα φυσικού αερίου, γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα αυτά για εμπορικές δραστηριότητες.», κατέληξε ο  Ατούν.