Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Τα “Νέα” και το “Βήμα” σώθηκαν και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα: Τώρα ήρθε η σειρά των υπολοίπων…

File Photo: Περαστικοί διαβάζουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα" με τις φωτογραφίες νυν και πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα, κρεμασμένο σε περίπτερο της Αθήνας, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ανεξάρτητα από κομματικά και ποδοσφαιρικά «πιστεύω», η σωτηρία μίας επιχείρησης, πόσο μάλλον μίας εφημερίδας, και πολλών θέσεων εργασίας, αποτελούν χαρμόσυνο γεγονός.
Η οικονομική κρίση, την οποία -για να μην ξεχνιόμαστε προκάλεσαν οι διεφθαρμένοι Έλληνες πολιτικοί- έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα της, και χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας εργάζονται και δεν πληρώνονται. Ή πληρώνονται ένα χρόνο μετά, όπως οι εργαζόμενοι σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και σε άλλες εταιρείας. Αν, και για να είμαι δίκαιος, και αυτό το «φαινόμενο» ξεκίνησε από τα ΜΜΕ και επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις.

  • Ήταν, λοιπόν, μία καλή είδηση στις χιλιάδες άσχημες, η κυκλοφορία των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ», δύο ιστορικών εφημερίδων, με τα καλά τους, βεβαίως, αλλά και τα άσχημά τους -όπως τα βλέπει ο καθένας. Έτσι, επιβραβεύθηκε η τιτάνια προσπάθεια των συναδέλφων μας, που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τα «οργισμένα κύματα» και να κρατήσουν όρθιες τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα. Τους αξίζουν χιλιάδες συγχαρητήρια, ιδιαίτερα όταν πολλοί μάντεις κακών, έλεγαν πίσω από την πλάτη τους, ότι κτυπούν τα χέρια τους σε κοφτερά μαχαίρια. Η προσπάθεια των συναδέλφων των δύο εφημερίδων πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους. Θες κάτι; Το κερδίζεις μόνο με προσπάθεια, με αγώνα, δίνοντας μάχες που άλλοι τις θεωρούν χαμένες από χέρι.
Έχουν ειπωθεί πολλά. Για νέες διαπλοκές, για πολιτικά παιγνίδια, για πολιτικές συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια… Τι δεν έχει ειπωθεί, θα μου πείτε. Στην Ελλάδα ζούμε, όπου το κουτσομπολιό έγινε …επιστήμη, το άσπρο έγινε μαύρο, όλα είναι ύποπτα και όλοι χορεύουν γύρω από τα σκάνδαλα, τις υποψίες για παράνομο χρήμα και πάει λέγοντας.
Ούτε εισαγγελέας είμαι, ούτε δικαστής. Είμαι υποψιασμένος σαν άνθρωπος και γραφιάς, αλλά αρνούμαι να υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη.
Στέκω, όμως, στο γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι, που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, μπορούν ξανά να ζουν κανονικά τις ζωές τους, έστω και με κουτσουρεμένους μισθούς. Στο σημείο που φτάσαμε, δεν τίθεται θέμα πόσα κερδίζεις με τον κόπο σου, αλλά αν αυτά που κερδίζεις τα παίρνεις στο σπίτι σου.
Η εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Ευάγγελο Μαρινάκη, είναι ένα γεγονός. Δεν παραβιάστηκαν οι νόμοι που ψήφισαν οι ταγοί του Έθνους, δεξιοί και αριστροί μαζί, και σώθηκαν δύο εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και μία καλή ιστοσελίδα. Πάνω απ’ όλα πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι έχουν δουλειά.
  • Στα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ είναι βεβαίως και το 20% του MEGA. Φαντάζομαι δε ότι ένας από τους λόγους που ο κ. Μαρινάκης αγόρασε τον ΔΟΛ, είναι επειδή περιλαμβανόταν και το φιλέτο του Μεγάλου Καναλιού. Fair enough, που λένε και οι φλεγματικοί Βρετανοί και ποιος θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό.
Πριν από την επανέκδοση των δύο ιστορικών εφημερίδων, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των παλιών και νέων μετόχων της εταιρείας Τηλέτυπος, και αποφασίστηκε να διοριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο. Προσωπικά περίμενα κάτι παραπάνω. Ας πούμε την ανακοίνωση ενός χρονοδιαγράμματος επαναλειτουργίας του MEGA. Απόλυτη σιωπή.
Σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη Γ.Σ., ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, πρότεινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επαναλειτουργία του Μεγάλου Καναλιού και πληρωμή των εργαζομένων. Επαναλαμβάνω εδώ ότι λόγω της αυτοθυσίας της πλειοψηφίας των συναδέλφων, παρέμεινε ζωντανό το κανάλι. Για κανένα άλλο λόγο.
Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΟΚ δεν βρήκε ανταπόκριση. Κακώς πιστεύω, διότι οι μέτοχοι θα έστελναν ένα ηχηρότατο μήνυμα και στην αγορά, γενικά, αλλά και σε όσους θέλουν το κανάλι κλειστό. Μπορεί να το κάνουν τις επόμενες ημέρες. Ποιος ξέρει.
  • Δεν θέλω να είμαι αρνητικός ενόψει του χαρμόσυνου γεγονός της επανακυκλοφορίας των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ». Αλλά, στο χωριό μου λένε πως οι καλές προθέσεις φαίνονται από το πρωί. Και στις δύο εφημερίδες, φάνηκαν από το ξημέρωμα, όχι οι καλές προθέσεις, αλλά οι καλές αποφάσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το MEGA.
Στην Ελλάδα, έχουμε αυτό το παράξενο, ότι οι δημοσιογράφοι, ντε και καλά, πρέπει να υποστηρίζουμε κάποιο κόμμα, κάποια παράταξη, κάποιους -την αλήθεια λέω- επιχειρηματίες. Και ξεχνάμε τη δεοντολογία, αλλά πάνω απ’ όλα ξεχνάμε το πιο σημαντικό: ότι πρέπει να είμαστε υπηρέτες της αλήθειας και μόνο αυτής. Μου έτυχε και μένα πολλές φορές, να γράψω κάτι για τον άλφα ή τον βήτα πολιτικό, και να δεχθώ επίθεση από τα τσιράκια του. Διότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα και με τους φανατικούς. Δεν ψάχνoυν να διαπιστώσουν αν αυτό που γράφουμε είναι ορθό. «Πυροβολούν» επειδή η κριτική αφορά τον πολιτικό που υποστηρίζουν.
  • Εύχομαι στους συναδέλφους των δύο εφημερίδων τα καλύτερα. Μπράβο σε όλους, και στον Παναγιώτη τον Λάμψια, και στον Αντώνη τον Καρακούση, που αποδείχθηκαν καλοί τιμονιέρηδες. Εύχομαι οι επόμενοι που θα χαρούν να είναι οι συνάδελφοι του MEGA, τους Έθνους, της Ημερησίας και άλλων ΜΜΕ και επιχειρήσεων, που δεινοπάθησαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Και να έρθει αυτή η χαρά σύντομα.
Παρακάτω, δεοντολογικά πράττοντας, δημοσιεύω το κείμενο του κ. Μαρινάκη, στο οποίο αναφέρει ότι η νέα εποχή για τα μέσα ενημέρωσης του πρώην ΔΟΛ, ξεκίνησε. Αυτό βεβαίως θα φανεί επί του …εδάφους, και οι μοναδικοί κριτές θα είναι οι αναγνώστες. Έγραψε ο νέος ιδιοκτήτης τα εξής:
«Αυτό που φαινόταν άπιαστο όνειρο πριν από μερικούς μήνες, έγινε πραγματικότητα: «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» επέζησαν-χωρίς να χάσουν την ψυχή τους.
Και μαζί τους σώθηκε και το Αρχείο τους, ο καθρέπτης της Ελληνικής Ιστορίας των τελευταίων ενενήντα χρόνων. Λόγω των κρίσιμων συγκυριών ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ την έγκυρη ανεξάρτητη ενημέρωση, με ιστορικό βάρος, άποψη και πρόταση. Αυτό ακριβώς που ο Αναγνώστης περιμένει από «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».
Τις λίγες μέρες που δεν εκδόθηκαν νιώσαμε όλοι τι έλειψε από τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.
Και αναμετρούμε τι θα σήμαινε για τον τόπο, εάν αυτή η απουσία ήταν οριστική. Ή αν συνέχιζαν την έκδοσή τους αποξενωμένες από το πνεύμα τους και τις αρχές τους, εξαρτώμενες ή εκβιαζόμενες από τον οιονδήποτε ισχυρό.
Για να μην γίνει αυτό βγήκα μπροστά. Μέσα από μια διάφανη διαδικασία και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους νόμους που έχουν θεσμοθετηθεί για τα ΜΜΕ.
Και με την θέληση να εξασφαλίσω την οικονομική επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξή τους πάνω σε υγιείς βάσεις.
Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν αναζήτησα την εύνοια κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων ούτε έχω οιεσδήποτε δεσμεύσεις απέναντι στον οιονδήποτε.
Δραστηριοποιούμαι διεθνώς στον τομέα της Ναυτιλίας και ουδέποτε συνδέθηκα με αναθέσεις έργων που καλύπτονται από τις δημόσιες επενδύσεις, ούτε ωφελήθηκα από την παραχώρηση οποιασδήποτε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας.
«ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» είναι κάτι ξεχωριστό- ενσαρκώνουν τις καλύτερες παραδόσεις της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου.
Και θα συνεχίσουν την παράδοσή τους με τις ίδιες αρχές, με πρώτες τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Με Όραμα και χωρίς εξαρτήσεις από ποικίλα συμφέροντα και παρέες. Με γνώμονα την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων του, που τους θέλουμε δυνατούς και περήφανους, να μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, να μπορούν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει στο πλαίσιο των καθορισμένων κανόνων.
Με πίστη σε μια Δημοκρατία χωρίς αδιέξοδα, εκβιασμούς, σκευωρίες και πιέσεις, όπου Μικροί και Μεγάλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα απολαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό.
Με αίσθημα Ευθύνης και με Ευαγγέλιο την έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση πληροφόρηση του Αναγνώστη για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον Κόσμο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Με μαχητικότητα αλλά χωρίς φανατισμό- δίνοντας βήμα και στην διαφορετική αλλά τεκμηριωμένη και με ευπρέπεια διατυπωμένη γνώμη.
Ακριβώς όπως το περιμένει ο Αναγνώστης από «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ». Που δύναμή τους είναι οι ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ τους- οι άνθρωποι που η γνώμη τους μετράει. Θα κάνουμε το παν για να μην τους απογοητεύσουμε. Αγαπάμε τον ανήφορο, τον δύσκολο δρόμο. Είμαστε δυνατοί. Έχουμε πίστη. Είμαστε Ελεύθεροι».

mignatiou.com