Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Τα χτυπήματα στην Ισπανία έχουν στόχο τον τρόπο ζωής των δυτικών λαών: Γιατί τόσο μίσος;

File Photo: Heavily armed police officers arrive for a manhunt near the site where a van crashes into pedestrians in Las Ramblas, downtown Barcelona, Spain, 17 August 2017. According to initial reports a van crashed into a crowd in Barcelona's famous Placa Catalunya square at La Rambla area injuring several. Local media report the van driver ran away, metro and train stations were closed. Several people were killed and numerous injured, the reasons behind the incident are yet to be investigated. EPA, Andreu Dalmau FACES PIXELATED BY SOURCE DUE TO SPANISH LAW


Για μια πραγματικότητα, μέσα στην οποία η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος «είναι βαθιά εκτεθειμένη στον ασύμμετρο κίνδυνο της τρομοκρατίας”, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η ειδοποιός διαφορά της σημερινής αλληλουχίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε σχέση με επιθέσεις παρελθόντων ετών είναι «τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες αλλά και το γεγονός ότι στρέφονται εναντίον “μαλακών” και εύκολων στόχων όπως είναι οι απλοί πολίτες (καθώς) δεν αποσκοπούν στο να κάνουν ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον επί παραδείγματι ενός ηγέτη, μιας χώρας ή ενός συμβόλου».
Τα νέα χτυπήματα στην Ισπανία, όπως και τα προηγούμενα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και τοποθεσίες, έχουν ως στόχο «τον ίδιο τον τρόπο ζωής των δυτικών λαών ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να πλήξουν την αίσθηση της ασφάλειας που έχει κάθε Ευρωπαίος πολίτης και κυρίως την αίσθηση ασφάλειας στην καθημερινότητα του» σημείωσε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας: «Με χωροθέτηση σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης για απλούς πολίτες».
Ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων δεν παραλείπει να τονίσει με έμφαση πως η ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα πως «θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα πιθανότατα και στην ευρωπαϊκή επικράτεια», ενώ αναφέρει πως οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν πως έχουν αποτραπεί «αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις» αν και οι Αρχές κατά τόπους δεν ανακοινώνουν κάτι τέτοιο, αφού επιθυμούν να αποφεύγουν τη διάχυση συναισθημάτων φόβου στο γενικό κοινό.
Καταλύτης των εξελίξεων η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο
Συμφωνώντας με την επικρατούσα άποψη μιας πλειονότητας ειδικών ερευνητών, ο κ. Φίλης εκτιμά πως κλειδί για τις εξελίξεις είναι η ήττα του ΙΚ στο στρατιωτικό επίπεδο καθώς πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξε πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ, ενώ «αυτή τη στιγμή έχει ανακαταληφθεί το μισό και πλέον της πόλης της Ράκκας στη Συρία, de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους με το 2017 να είναι έτος-καταλύτης για την εδαφική εξουδετέρωση του ΙΚ».

Κατά τον κ. Φίλη, είναι αυτά τα δεδομένα που οδηγούν τους φανατικούς, ακραίους Τζιχαντιστές «στο να επιλέξουν άλλους τρόπους (σ.σ επιθέσεων) και να στραφούν εδώ και καιρό στο αντάρτικο με επιθέσεις όπως αυτές στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο και να μείνουν λιγότερο στην εμμονή που είχαν από το 2013 για να δημιουργήσουν έδαφος ελεγχόμενο από αυτούς και έτσι να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους, χωρίς βέβαια την αναγνώριση».
Σημαντικό δεδομένο επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η προετοιμασία τέτοιων εκφραστών του φανατισμού για την επόμενη ημέρα μετά την ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, καθώς «όσο το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί, τόσο ο ανταγωνισμός και ο διαγκωνισμός μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων γίνεται μεγαλύτερος άρα μπορεί να έχουμε και τρόπον τινά την προσπάθεια να αναλάβουν την πατρότητα των οργανώσεων είτε το Χαλιφάτο, είτε η Αλ Κάϊντα, είτε κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση η οποία μπορεί να γεννηθεί το επόμενο διάστημα».

mignatiou.com