Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Καλύτερη εικόνα στην Ανατ. Αττική - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Καλύτερη η κατάσταση και στην Ηλεία
Στο Πυροσβεστικό Σώμα επικρατεί ανακούφιση για την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών και κυρίως σε αυτό της Ανατολικής Αττικής.
Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη είπε, κατά τη σημερινή ενημέρωση, ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως την ένταση των προηγούμενων ημερών.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρό της δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.
Κατά τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος - Μικροχώρι (Αγία Κυριακή - Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι.
Αυτό, σύμφωνα με την κ. Μαλλίρη, επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.
Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μνημόνευσε το γεγονός ότι οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στάθηκαν όρθιοι σε έναν τιτάνιο αγώνα, τρώγοντας ένα σάντουιτς στο πόδι και με ένα μπουκαλάκι νερό στην τσέπη.
Γι' αυτό εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους εκείνους, κυρίως τους απλούς πολίτες που συνέδραμαν με κάθε τρόπο το προσωπικό.
«Οφείλουμε να τονίσουμε τη συγκινητική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλών εταιρειών, αλλά και πλήθους μεμονωμένων πολιτών για την πολύτιμη προσφορά τους σε τρόφιμα και νερό», σημείωσε.
Η κ. Μαλλίρη πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά, εκτός των άλλων, αναπτύσσονται κινητές μονάδες-καντίνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να μοιράζουν σάντουιτς και νερά στο προσωπικό του Π.Σ. και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που επιχειρούν στην πυρκαγιά, καθώς δεν φεύγει κανείς από το μέτωπο.
Καλύτερη η κατάσταση και στην Ηλεία
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά στην Ηλεία, η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση.
Από τα ξημερώματα ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα, στις περιοχές Περιστέρι - Οινόη και Κρυονέρι - Δαφιώτισα, ενώ όλη την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής έδιναν σκληρή μάχη με τις φλόγες.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλο, αποτελούμενες από 24 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά υδροφόρα οχήματα που έχουν διατεθεί από την περιφέρεια και τον δήμο.
Σχετικώς καλύτερη χαρακτηρίζει την κατάσταση ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα είναι καλές.
«Η μάχη συνεχίζεται δεν εφησυχάζουμε», δηλώνει στο ΑΜΠΕ και εκτιμά ότι «εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν καλές και οι άνεμοι δεν ενταθούν, θα καταστεί δυνατόν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές».
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα
Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, έδωσε ενημέρωση για τη την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα
Όπως ανέφερε η κ. Μαλλίρη, η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών.
Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.
Στην Ανατολική Αττική, αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος 308 πυροσβέστες με 84 οχήματα. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της Αυτοδιοίκησης και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Χθες, το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στον άξονα Κάλαμος - Μικροχώρι (Αγία Κυριακή, Σαλαμίδι).
Οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων, αλλά και με συνεχή χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων, κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας, όπου στην κατάσβεσή της λαμβάνουν μέρος 54 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα.
Στη Ζάκυνθο στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

 http://www.kontranews.gr/