Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

1.400 σύζυγοι και παιδιά ξένων μαχητών στη Μοσούλη !!

Ιράκ: 1.400 σύζυγοι και παιδιά ξένων μαχητών στη Μοσούλη 
© Sofokleousin.gr Ιράκ: 
Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι μετέφεραν περίπου 1.400 συζύγους και παιδιά ξένων φερόμενων ως μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε μια νέα τοποθεσία βόρεια της Μοσούλης, απορρίπτοντας τις ανησυχίες που διατύπωσαν οργανώσεις αρωγής που δεν είχαν ειδοποιηθεί για την κίνηση αυτή.

«Μεταφέρθηκαν σε ένα ασφαλές μέρος με καλύτερες υπηρεσίες, στην Ταλ Κέιφ, υπό την επίβλεψη των ιρακινών δυνάμεων και ειδικευμένων επιτροπών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.
Αξιωματούχοι ξένων οργανώσεων αρωγής στο Ιράκ διατύπωσαν χθες «σοβαρές ανησυχίες» για την τύχη των οικογενειών που κρατούνταν από τις ιρακινές αρχές από τις 30 Αυγούστου στον καταυλισμό διέλευσης Χαμάμ αλ-Άλιλ, νότια της Μοσούλης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για 509 γυναίκες και 813 παιδιά που ανήκουν σε 13 εθνικότητες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Πηγή της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως περίπου 300 γυναίκες είναι τουρκικής εθνικότητας.
Σύμφωνα με τη μκο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), που ζητεί «ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτές τις γυναίκες και αυτά τα παιδιά», προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν τη Ρωσία και το Τατζικιστάν.
«Πρόκειται για ξένους που εισήλθαν παράνομα στη χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπουργός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουν ληφθεί νομικά μέτρα σε βάρος τους γιατί, όταν ελήφθησαν [τα μέτρα αυτά] βρίσκονταν σε μια περιοχή που κατείχαν τρομοκράτες».

Μέλος του συμβουλίου της επαρχίας Νινευή, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η μεταφορά των οικογενειών αυτών έγινε με εντολή του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι» και «μπορεί να αποτελεί μέρος των προετοιμασιών ενόψει της αναχώρησής τους προς τις χώρες καταγωγής τους».
Ορισμένες από τις οικογένειες αυτές παραδόθηκαν στις ιρακινές αρχές πριν από μία εβδομάδα αφού παραδόθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή τη νέα τοποθεσία για να μπορέσουν να συνεχίσουν να τους παρέχουν βοήθεια και να παρακολουθούν τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μέλανι Μάρχαμ, εκπρόσωπος του NRC στο Ιράκ.
Στα τέλη Αυγούστου, οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το τζιχαντιστικό προπύργιο Ταλ Άφαρ (βόρεια), στα όρια του ιρακινού Κουρδιστάν, αφού συνάντησαν ισχυρή αντίσταση στην αλ-Αγιάντιεχ, μια περιοχή όπου είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι τζιχαντιστές.
Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών «παραδόθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις βόρεια της αλ-Αγιάντιεχ», είχαν δηλώσει τότε αξιωματούχοι.