Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορικό σήμερα, αβέβαιο αύριο

Προετοιμασίες για το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Ερμπίλ 
Ο κύβος ερρίφθη. Οι πολίτες του Ιρακινού Κουρδιστάν παίρνουν σήμερα τις τύχες τους στα χέρια τους και αποφασίζουν με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία τους. Ενα δημοψήφισμα το οποίο προσπάθησαν να αποτρέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή η Βαγδάτη, η Τεχεράνη και η Αγκυρα, διατυπώνοντας ακόμη και απειλές για πιθανή χρήση βίας, ενώ αρνητική στάση κράτησαν
πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν την αναβολή έναντι μελλοντικών ανταλλαγμάτων.
Ωστόσο, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, δεν υπέκυψε ούτε στις απειλές ούτε στις πιέσεις και προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για να υλοποιηθεί ένα όνειρο για το οποίο παλεύουν οι Κούρδοι εκατό χρόνια.
Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Μπαρζανί τόνισε μπροστά σε 250 δημοσιογράφους, που είχαμε κατακλύσει το αμφιθέατρο της προεδρικής κατοικίας, πως το διαζύγιο με το Ιράκ είναι οριστικό: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στην αποτυχημένη σύμπραξη με τη Βαγδάτη, που έχει μετατρέψει το Ιράκ σε ένα θεοκρατικό κράτος με εθνοτικούς διαχωρισμούς. Δεν είναι το δημοκρατικό κράτος που υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ».
Ο απεσταλμένος μας με Πεσμεργκά στην τελευταία προεκλογική ομιλία του προέδρου Μπαρζανί στο ΕρμπίλΟ απεσταλμένος μας με Πεσμεργκά στην τελευταία προεκλογική ομιλία του προέδρου Μπαρζανί στο Ερμπίλ | ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ
Την ώρα της συνέντευξης, ο Μασούντ Μπαρζανί πληροφορήθηκε από ξένο ανταποκριτή ότι το Ιράν είχε αρχίσει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιούν επίσης και οι Τούρκοι. «Ο,τι και να κάνουν στο έδαφός τους είναι δικό τους θέμα. Δεν θα τους πούμε εμείς τι να κάνουν στο κράτος τους», σχολίασε ο πρόεδρος Μπαρζανί και αναφερόμενος σε πιθανές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις και πιθανό κλείσιμο των συνόρων από πλευράς της Αγκυρας υπογράμμισε πως «αυτού του τύπου οι ενέργειες θα βλάψουν όλες τις πλευρές».
«Εμείς δεν αποσταθεροποιούμε την περιοχή με το δημοψήφισμα, όπως μας κατηγορούν. Αντίθετα, το ιρακινό Κουρδιστάν είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και θα επιδιώξουμε διάλογο την επομένη του δημοψηφίσματος με τη Βαγδάτη για ένα με δύο χρόνια για να λύσουμε τα εκκρεμή προβλήματα».
Δεν προσδιόρισε ωστόσο πότε θα ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία της χώρας ενώ, κλείνοντας μέσα σε χειροκροτήματα, προειδοποίησε τους πάντες να μην τολμήσουν να πολεμήσουν ενάντια στον κουρδικό λαό.
Ιρακινό Κουρδιστάν ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ
«Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας ακόμη κι αν αυτοί δεν το επιδιώκουν», ανέφερε ο πρόεδρος Μπαρζανί, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία γίνεται για να διασφαλιστεί το μέλλον των Κούρδων και δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως στο Ιρακινό Κουρδιστάν ζουν αρμονικά και ισότιμα όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής και θρησκεύματος
Το αποτέλεσμα πάντως του δημοψηφίσματος είναι δεδομένο υπέρ του «ναι», που θα υπερψηφιστεί με τεράστια πλειοψηφία, όπως έδειξε και η εντυπωσιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ερμπίλ, με κεντρικό ομιλητή τον Κούρδο πρόεδρο παρουσία άνω των 100.000 ανθρώπων.
Τόσο σε αυτή την ομιλία όσο και χθες, ο Μασούντ Μπαρζανί απέπνεε ηρεμία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την οποία μετέδωσε σε όλους όσοι τον ακούσαμε.
Το Κουρδιστάν σήμερα γυρίζει σελίδα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας ένα παράδειγμα ήθους και μετριοπάθειας στη Μέση Ανατολή.