Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν θα έχει ισχύ για την Τουρκία το κουρδικό δημοψήφισμα, λέει η Άγκυρα: “Πράσινο φως” για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

Turkish soldiers return from Syria to Turkey with tanks after a military operation at the Syrian border as part of their offensive against the Islamic State (IS) militant group in Syria, Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 25 August 2016. The Turkish army launched an offensive operation against IS in Syria's Jarablus with its war jets and army troops in coordination with the US led coalition war planes.  EPA/SEDAT SUNATurkish soldiers return from Syria to Turkey with tanks after a military operation at the Syrian border .


Πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση με τη στήριξη των τριών μεγάλων κομμάτων, το υπόμνημα με το οποίο δίνεται αρμοδιότητα στην τουρκική κυβέρνηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της, στη Συρία και το Ιράκ.

Υπέρ ψήφισαν το κυβερνών Κόμμα Διακαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) ενώ εναντίον ψήφισε το φιλοκουρδικο ΜΗΡ.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ έπειτα από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου είναι πιο κοντά.
Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί είπε ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει ισχύ για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ερκάν Ακτσάι δήλωσε ότι το υπόμνημα αυτό δεν είναι αστείο, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
Εκ μέρους του CHP Ο Οζτούρκ Γιλμάζ έκανε έκκληση στον Μπαρζανί να σταματήσει το δημοψήφισμα ενώ κατηγόρησε και το ΑΚΡ ότι ενίσχυσε τον Μπαρζανί ενώ όπως είπε ακόμη το γραφείο του Μπαρζανί στην Άγκυρα υπάρχει.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Βολκάν Μποζκούρτ από την πλευρά του κατηγόρησε για αχαριστία τον Γιλμάζ Οζτούρκ μπαίνοντας σε φραστική διαμάχη μαζί του.
Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Οσμάν Μπαϊντεμίρ δήλωσε ότι αυτό το υπόμνημα είναι δήλωση εχθρότητας ενάντια στα 40 εκατομμύρια του Κουρδικού λαού. Εκείνη την ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Ισμαϊλ Καχραμάν αντέδρασε λέγοντάς του ότι “μιλά μονόπλευρα”.
Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΑΚΡ Νατζί Μποστάντζι διερωτώμενος ποιος είναι εχθρός των Κούρδων για να απαντήσει ότι είναι το ΡΚΚ. “Μήπως καταδικάσατε έστω και μια φορά το ΡΚΚ που σκότωσε Κούρδους;”, τον ρώτησε. Ο Μπαϊντεμίρ είπε ‘αυτά που είπα τα πιστεύω, αν θέλετε πετάξτε με από τη Βουλή, αν θέλετε αφαιρέστε μου τον τίτλο του βουλευτή”.
Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

mignatiou.com