Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Σόιμπλε

 
 
Να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών μετά από 8 χρόνια καλείται ο Β. Σόιμπλε, καθώς οι νέοι συσχετισμοί δεν ευνοούν την παραμονή του σε αυτό
Adtech Ad
Πιέσεις για να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει την προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου, δέχεται ο Βόλφκγανγκ Σόιμπλε από υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανών συντηρητικών.
 Ο Σόιμπλε βρίσκεται επικεφαλής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ από το 2009, όμως μετά τις απώλειες των Χρισταινοδημοκρατών προς την ακροδεξιά στις τελευταίες εκλογές και η ανάγκη τους να δημιουργήσουν έναν σταθερό συνασπισμό, έχει αυξήσει τις φωνές εκείνων που διερωτώνται αν παραμένει ο κατάλληλος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση.
Την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εποφθαλμιούν οι Φιλελεύθεροι του FDP, την υποστήριξη των οποίων θα χρειαστεί η Μέρκελ, όπως και των Πράσινων, προκειμένου να επιτύχει μία λειτουργική πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του CDU, δήλωσε πως η ανάληψη της προεδρίας του κοινοβουλίου από τον Σόιμπλε, θα ήταν "πολύ σημαντική εξαιτίας του AfD και του κλίματος στη Βουλή".
Ο Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στην πολιτική, όμως αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον του.
Η επιλογή του προέδρου της Μπούντεσταγκ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, οπότε είναι και η πρώτη συνεδρίασή της, καθώς ο Νόρμπερτ Λάμπερτ, βουλευτής του CDU και νυν πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά την θέση.
Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το κόμμα της Μέρκελ παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη, με μοναδική, όμως, επιλογή, όπως όλα δείχνουν, την δημιουργία συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους. Η εξασφάλιση του υπουργείου Οικονομικών από το FDP, θα του έδινε τη δυνατότητα να μειώσει τη φορολογία και να τεθεί απέναντι στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης την οποία προτείνει ο Εμ. Μακρόν.
Η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον εορτασμό για τα 75α γενέθλια του Σόιμπλε, απέτισε φόρο τιμής στα 45 χρόνια κοινοβουλευτικής του θητείας, χωρίς όμως να αναφέρει εάν σκοπεύει να τον διατηρήσει στην θέση του και μετά τις εκλογές.

Πηγή:Reuters, Φωτογραφία: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert