Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η πρώτη σύγκρουση Βαγδάτης-Ιρακινού Κουρδιστάν: Παραδώστε αεροδρόμια και συνοριακά φυλάκιά

Turkish protestors hold Turkish and Turkmen flags as they shout slogans against Kirkuk for taking part in the Kurdish referendum during a demonstration in Istanbul, Turkey, 24 September 2017. The Kurdistan region is an autonomous region in northern Iraq since 1991, with an estimated population of 5.3 million people. The region share borders with Turkey, Iran and Syria, all of which have large Kurdish minorities. On 25 September the Kurdistan region holds a referendum for independence and the creation of the state of Kurdistan amidst divided international support. EPA, ERDEM SAHINTurkish protestors hold Turkish and Turkmen flags as they shout slogans against Kirkuk for taking part in the Kurdish referendum during a demonstration in Istanbul, Turkey, 24 September 2017.


Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα προκαλέσει χάος στην περιοχή, επεσήμανε το γραφείο του Ερντογάν.
«Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, θα προκληθεί χάος στην περιοχή, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
— Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα» για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας μετά την απόφαση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν να διεξαγάγει δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία αύριο.
«Η λήψη μίας μονομερούς απόφασης που πλήττει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιοχής με ένα αποσχιστικό πραξικόπημα αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ειρήνη», δήλωσε κατά τη διάρκεια «ομιλίας του προς το Εθνος» που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας», προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Βαγδάτη, Iraq