Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

'Μητέρα του Σατανά': Ποια είναι η πανίσχυρη 'αγαπημένη' των τρομοκρατών


Η "Μητέρα του Σατανά" θα είχε σπείρει τον όλεθρο στο μετρό του Λονδίνου, αν δεν είχε εκραγεί πρόωρα. Τι την κάνει τόσο θανατηφόρα
 
Adtech Ad
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στη Βρετανία οι έρευνες για τον εντοπισμό των τρομοκρατών που ευθύνονται για το χτύπημα με βόμβα σε κατάμεστο συρμό του μετρό του Λονδίνου το πρωί της Παρασκευής, κατά το οποίο τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
 
Η αυτοσχέδια βόμβα που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ήταν γεμάτη βίδες, καρφιά και την "Μητέρα του Σατανά", δηλαδή την ουσία TATP (τριπεροδείδιο τριακετόνης), η οποία αποκαλείται έτσι λόγω του ότι ενέχει μεγάλο κίνδυνο να εκραγεί τυχαία από δονήσεις, θερμότητα και την τριβή ενώ είναι από τα λίγα υψηλής ταχύτητας εκρηκτικά που δεν περιέχουν άζωτο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη βόμβα θα μπορούσε να είχε σπείρει τον θάνατο αν είχε εκραγεί σωστά, καθώς εκτιμάται ότι εξερράγη πρόωρα.
Πρόκειται για το "αγαπημένο" εκρηκτικό των τρομοκρατών καθώς έχει την ιδιότητα να μην ανιχνεύεται σε ελέγχους για εκρηκτικά που περιέχουν άζωτο ενώ προτιμάται για το χαμηλό κόστος και την ευκολία, με την οποία τα συστατικά παραγωγής του μπορούν να βρεθούν. Παρασκευάζεται από συνηθισμένα υλικά, όπως το οξυζενέ και το ασετόν για το ξέβαμμα των νυχιών.
(@RRIGS via AP)
Έχει χρησιμοποιηθεί και σε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στο παρελθόν, όπως σε αυτή του Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο, όπου τέσσερις καμικάζι οδήγησαν στον θάνατο 52 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 700. Ταυτοποιήθηκε, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και του Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες ενώ σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθεί και στη Βαρκελώνη. Εκεί τελικά η επίθεση έγινε με βαν λόγω του ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί έκρηξη σε σπίτι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα εκρηκτικά.
(Κεντρική Φωτό: Pool via AP)