Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Αποφυλακίστε τους Γερμανούς, αλλιώς θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις και όχι μόνο, απειλεί ευθέως η Μέρκελ τον Ερντογάν

FILE PHOTO. German Chancellor Angela Merkel (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) . EPA, TUMAY BERKIN


Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φέρεται να έχει φθάσει στα όριά της με την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, και πλέον διαμήνυσε ανοικτά μέσω συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse, ότι “η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Τουρκία ώστε να πιέσει την Άγκυρα να απελευθερώσει τους Γερμανούς πολίτες που έχουν προφυλακιστεί για πολιτικούς λόγους”.

Η παραπάνω δήλωση, έρχεται να συμπληρώσει τόσο τις δικές της τοποθετήσεις, όσο και άλλες φωνές του γερμανικού κοινοβουλίου που έχουν τοποθετηθεί σαφώς κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η οποία δεν αποτελεί έμμεση απειλή προς την Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες των άλλων χωρών-μελών ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πέρσι τον Ιούλιο και την καταστολή των αντιπάλων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο και οι εταίροι του στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι η καταστολή αυτή υπονομεύει τη δημοκρατία.
Οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκρουστεί με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να εκδώσει στην Τουρκία πρόσωπα που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
“Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε τα σχέδια μας” είπε η Μέρκελ όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα πώς θα επιτύχει την απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters