Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πρώτα η Αμερική, τα κράτη παρίες αποτελούν απειλή, είπε ο Τραμπ: Πλήρης καταστροφή Βόρειας Κορέας εάν…

United States President Donald J. Trump addressing the assembly during the opening session of the General Debate of the 72nd United Nations General Assembly at UN headquarters in New York, New York, USA, 19 September 2017. EPA, JUSTIN LANE


Τα «Κράτη παρίες» αποτελούν απειλή «για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους» δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν η κρίση με τη Βόρεια Κορέα και το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Παράλληλα ΄έδωσε ένα σαφές στίγμα της εξωτερικής του πολιτικής λέγοντας με σημασίας «πρώτα η Αμερική».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός ηγέτης προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ ότι ο αμερικανικός στρατός «σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ».
Ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Πιονγκγιάνγκ, κάνοντας λόγο για ένα «διεστραμμένο καθεστώς» και προειδοποιώντας ότι «θα καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα εάν δεν κάνει πίσω.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί «όνειδος».
Πλήρης καταστροφή της Βόρειας Κορέας
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών, ενώ περιγέλασε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλώντας τον «rocket man» (πυραυλάνθρωπο) σε αποστολή αυτοκτονίας.
Ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα.
Αν η Βόρεια Κορέα δεν υπόχωρήσει, δήλωσε, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα».
«Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστουν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ εκτός αν σταματήσει την «εχθρική» συμπεριφορά της.
Ένας χαμηλόβαθμος βορειοκορεάτης διπλωμάτης παρέμεινε στα έδρανα της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας για την ομιλία του Τραμπ, ανακοίνωσε η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

Απαράδεκτη η κατάσταση στη Βενεζουέλα

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε, επίσης, την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν «περαιτέρω δράση» εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίωσε την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα.
Όνειδος για ΗΠΑ το πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν
Η συμφωνία που συνάφθηκε με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι “μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ” και αποτελεί “όνειδος” για την χώρα του, είπε επίσης ο Τραμπ.
“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (…) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος” τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν “διεφθαρμένη δημοκρατία”.
Πρώτα η Αμερική
Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί την τελευταία απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να εκθέσει το όραμά του με κεντρικό σύνθημα «πρώτα η Αμερική» σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης, που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα πριν από 8 μήνες, είπε ενώπιον του σώματος των 193 κρατών μελών ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε άλλα κράτη και θα σεβαστούν την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών.
«Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Αμερικής περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο» υπογράμμισε.
«Ωστόσο τηρώντας τις υποχρεώσεις μας προς τα άλλα κράτη συνειδητοποιούμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιδιώξουν ένα μέλλον όπου όλα τα κράτη μπορούν να είναι κυρίαρχα, επιτυχημένα και ασφαλή».
Καθώς διάβαζε την ομιλία του προσεκτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός σύντομα θα είναι ισχυρότερος όσο ποτέ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Νέα Υόρκη