Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ιδέες για την αντιμετώπιση της τριπλής απειλής!!

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Μια ουσιαστική αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη προϋποθέτει ένα μεγάλο σχέδιο «υψηλής πολιτικής» από την Ε.Ε. που θα έχει φαινομενικά σημαντικό κόστος, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για την αποφυγή κοινωνικών αντιδράσεων με ρατσιστικά πογκρόμ που θα οδηγήσουν στη ναζιστικοποίηση των μαζών ή την στρατιωτικοποίηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κατά το ισραηλινό πρότυπο.

Άλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, η δημοκρατική ελπίδα της αυτόματης εσωτερικής αυτοκάθαρσης του ευρωπαϊκού Ισλάμ μοιάζει όλο και περισσότερο με παραίσθηση παρά με ρεαλιστική ελπίδα.
Ως εκ τούτου, το να βγαίνει η καγκελάριος Μέρκελ -χωρίς να ρωτήσει κανένα- και να ανακοινώνει πως η ΕΕ μπορεί να υποδεχθεί άλλες 40.000 από τη Μέση Ανατολή και ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες εξαγωγής μεταναστών, δεν αποτελεί ούτε ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε βεβαίως υψηλή πολιτική, αλλά εξυπηρετεί ειδικές σκοπιμότητες.
Το πολυδιάστατο πρόβλημα έχει τρεις βασικές πλευρές που τέμνονται και γι΄ αυτό χρειάζονται αλληλοσυμπληρούμενες παρεμβάσεις. Είναι η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και το εσωτερικό ευρωπαϊκό Ισλάμ. Η υψηλή πολιτική προϋποθέτει δράσεις μεγάλης έντασης ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα με ισχυρή αλληλοδιασύνδεση. Το συνολικό κόστος του σχεδίου θα μπορούσε να είναι της τάξεως μερικών εκατοντάδων δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ίδιας Ε.Ε. Το κόστος αυτό, στην εποχή της παραγωγής χρήματος χωρίς αντίκρισμα, είναι δευτερεύουσας σημασίας και τεχνικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ευρωπαϊκό Ομόλογο που θα βγει στην διεθνή αγορά. Οι συντεταγμένες ενός σχεδίου υψηλής πολιτικής για τον έλεγχο αυτών των συνεχώς ενοποιούμενων προβλημάτων τρομοκρατίας-μεταναστευτικού-ριζοσπαστικοποίησης του ευρωπαϊκού Ισλάμ θα μπορούσαν να είναι:
Το κύριο ζήτημα είναι να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές που μεταφέρουν και τζιχαντιστές και ριζοσπαστικοποιήμένους μουσουλμάνους στα γκέτο της Ευρώπης. Γι΄ αυτό, πρώτον,  η ΕΕ πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο-μαμούθ εντατικών αναπτυξιακών επενδύσεων σε έργα υποδομής αλλά και βιομηχανικής παραγωγής για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που θα διαρκέσει πέντε χρόνια με στόχο την δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις θα συνοδεύονται με αντιμεταναστευτικές συμφωνίες και με την πάταξη των κυκλωμάτων εξαγωγής μεταναστών. Δεύτερον, οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πρέπει να ενταθούν και να λάβουν πιο πρακτικό χαρακτήρα (άμεση επιστροφή μεταναστών) στη χώρα απόπλευσης. Τρίτον, ταυτόχρονα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό το θεσμικό πλαίσιο και τέταρτον, η FRONTEX να καταστεί και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Μετανάστευσης και να υποκαταστήσει και να ενσωματώσει τις εθνικές υπηρεσίες.
Άλλο ένα ισομεγέθες ποσό θα ήταν σκόπιμο να επενδυθεί στις χώρες της ΕΕ που έχουν μουσουλμανικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς με έξυπνο τρόπο για τη χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγικών μονάδων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης στις προβληματικές περιοχές, μικτών επιχειρήσεων κ.ά. Επίσης, πρέπει να ενταθεί η εκπαίδευση των νέων μουσουλμάνων στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις αξίες και τους θεσμούς με τρόπο απελευθερωτικό, αλλά ακόμη και στις διδαχές και την ιστορική εμπειρία του μετριοπαθούς Ισλάμ. Οι λατρευτικοί χώροι θα είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Επίσης, πρέπει μέσω ενός νέου καλά εκπαιδευμένου σώματος κοινωνικών λειτουργών να δημιουργηθούν πολιτικο-κοινωνικά ερείσματα στις μουσουλμανικές κοινότητες ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες απομόνωσης των ριζοσπαστών και των τζιχαντιστών και προστασίας όσων ανοιχτά τους αντιπαρατίθενται ιδεολογικά και θεολογικά.
Τέλος, ένα σημαντικό ποσό πρέπει να επενδυθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας και στην λειτουργική διασύνδεσή τους, τη νέα FRONTEX με τη διευρυμένη αρμοδιότητα που προαναφέραμε και στις υποδομές υποδοχής στις χώρες εισόδου (οι οποίες πρέπει να λάβουν και σημαντικά ποσά από το πακέτο των 300 δισ. των ενδοευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων).
Τα κεφάλαια αυτά όχι μόνο θα δημιουργήσουν ένα αποτρεπτικό πλαίσιο για τους τζιχαντιστές-τρομοκράτες, όχι μόνο θα συγκροτήσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας στους ευρωπαϊκούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, αλλά τα αφαιρέσουν σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό κίνητρο της διολίσθησης στον επικίνδυνο ριζοσπαστισμό και κατ΄ επέκταση στον τζιχαντισμό. Από οικονομική άποψη τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα που θα προκαλέσει η επένδυση αυτού του ποσού θα είναι θηριώδη με θετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της ανεργίας. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα διευκολύνει την συνύπαρξη που έχει τραυματισθεί σοβαρά και θα επιτρέψει ένα πιο ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων. 

ΥΓ 1: Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε και αυτό που εκπροσωπεί θα έχει αντιρρήσεις για πολλούς λόγους (νομισματικούς, κοινωνικού ντάμπινγκ, πολιτικούς κλπ), όμως το τριπλό πρόβλημα τρομοκρατία-μετανάστευση-ευρω-Ισλάμ μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο επαναφοράς του ευρωπαϊκού κεκτημένου κόντρα στη γερμανική μονομέρεια.ΥΓ 2: Εκείνο που δεν αντιμετωπίζεται είναι η οικολογική μετανάστευση. Ο λογαριασμός της όμως μπορεί να σταλεί στον πρόεδρο Τραμπ. 

http://makisandronopoulos.blogspot.gr