Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η νέα πρεσβεία του ενός δισ. δολ. των ΗΠΑ στο Λονδίνο “θαμπώνει”Το πιο ακριβό κτίριο που φιλοξενεί αμερικανική πρεσβεία στο εξωτερικό τελεί υπό κατασκευή στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Παρότι έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, το κτίριο είναι άκρως εντυπωσιακό και πίσω από το αρχιτεκτονικό σχέδιο κρύβεται η «οχύρωση» του πρεσβευτικού μεγάρου που θα φιλοξενεί τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ, για ευνόητους λόγους…

Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που από μόνο του παραπέμπει σε επιπλέον έξοδα τα οποία δεν θα γίνονταν αν η μοναδική ανησυχία σε ένα νεόδμητο κτίριο είναι η στατικότητα και η αισθητική του. Τα μέτρα ασφαλείας απορροφούν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, με την εξωτερική πλευρά.
Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα «The Independent», το κτίριο κατασκευάζεται σε μια πιο «βιομηχανική» γειτονιά του Λονδίνου, το Nine Elms, στη νότια ακτή (South Bank) του Τάμεση. Θα μπορεί αν συνεχίσει ακώλυτα τη λειτουργία της, ακόμα και αν σταματήσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς διαθέτει κυψέλες φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό της μέρος που θα βοηθούν στην αποθήκευση ενέργειας.
Η σημερινή πρεσβεία των ΗΠΑ βρίσκεται στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου στην Grosvenor Square. Το κτίριο έχει περάσει από το 2009 στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Εμιράτου του Κατάρ. Προφανώς, είτε θα εκτελεστεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων, είτε θα φιλοξενήσει τις νέες πολυτελείς οικίες των Εμίρηδων…
Οι απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν απευθυνθεί και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνοντας, έκαναν τους ευκατάστατους κατοίκους της περιοχής να αγανακτήσουν, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό, που μία εξ αυτών, η… κοντέσα Άνκα Βιντάεφ, ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απομάκρυνσή της από την περιοχή!

 http://www.defence-point.gr/news/