Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

«Τι συνέβη»: Η Χίλαρι Κλίντον εξηγεί γιατί έχασε τις εκλογές!!

Πολλοί είπαν πως το βιβλίο της Χίλαρι Κλίντον «Τι συνέβη» ήταν απαραίτητο. Όχι γιατί επιτέλους η πρώην Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνει ανθρώπινη (αυτό άλλωστε δεν είναι το χαρακτηριστικό του βιβλίου), ούτε γιατί έχει το δικαίωμα να εξηγήσει η ίδια γιατί έχασε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το βιβλίο αυτό ήταν απαραίτητο γιατί μας λέει τι οδήγησε ουσιαστικά τους Δημοκρατικούς στο να ... πιαστούν στον ύπνο από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η φράση – κλειδί της Χίλαρι Κλίντον έρχεται αργά, στην σελίδα 450: «Αρχικά είχα αποφασίσει να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Πρώην πρόεδροι και πρώην υποψήφιοι πρόεδροι συχνά προσπάθησαν να κρατήσουν μία αξιοπρεπή απόσταση από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Πάντα θαύμαζα πως ο Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους και ο Τζον Ουώκερ Μπους απέφευγαν να κριτικάρουν τον Μπιλ και τον Μπάρακ και πως ο Μπιλ τελικά συνεργάστηκε με τον Τζορτζ Χ. για την βοήθεια των πληγέντων από το τσουνάμι στην Ασία, αλλά και για τον τυφώνα Κατρίνα. ... Έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά αυτές δεν ήταν συνηθισμένες εποχές και ο Τραμπ δεν ήταν ένας συνηθισμένος πρόεδρος».
Το βιβλίο σαφέστατα και δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό τοπίο. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός του. Η Χίλαρι τελειώνει την εξομολόγηση της με την φράση «συνεχίζουμε», αν και για την ίδια η καριέρα της στην πολιτική έχει ουσιαστικά τελειώσει. Σκοπός του βιβλίου είναι να υπενθυμίζει στον κόσμο, αλλά κυρίως στους Δημοκρατικούς τι έκαναν λάθος, ώστε να μην επαναληφθεί η συγκεκριμένη ιστορία. Η Κλίντον κάνει την αυτοκριτική της και μπορεί σε ορισμένα σημεία να μην πείθει, αλλά τουλάχιστον δίνει την δική της εκδοχή για το πως έφτασαν οι ΗΠΑ στην ανεξήγητη εκλογή του Τραμπ.

Γνωρίζει πως κανονικά θα έπρεπε να έχει κερδίσει τις εκλογές κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται από την πρώτη, μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Εμφανίζεται λυπημένη και μετανιωμένη. Παρόλαυτα μοιάζει πως δεν μπορεί ακόμα να δεχθεί τις εξηγήσεις και τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα.
Της είναι δύσκολο, ακόμα και σήμερα, εξηγώντας η ίδια τι συνέβη, να το δεχθεί, αφού, κακά τα ψέματα, μέχρι και την ώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, ούτε καν ο ίδιος ο Τραμπ δεν πίστευε πως μπορεί να κερδίσει.
Η Χίλαρι λοιπόν περνάει το μήνυμα στους Δημοκρατικούς μιλώντας για την «ζημιά» που έκανε στην καμπάνια της η «εσωτερική» κόντρα που είχε με τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υπήρξε επίσης υποψήφιος για την ηγεσία της παράταξης. «Οι επιθέσεις του προς εμένα δημιούργησαν μια ζημιά στην εικόνα μου που έμεινε, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο να συσπειρώσω γύρω μου τους προοδευτικούς στις εκλογές, ενώ παράλληλα άνοιξε τον δρόμο στον Τραμπ για να στηρίξει την καμπάνια του “Διεφθαρμένη Χίλαρι”», λέει η Κλίντον σημειώνοντας τα σημεία κλειδιά που έκριναν την καμπάνια της και πως δημιουργήθηκε μία προκατάληψη απέναντι της τόσο από τους ψηφοφόρους όσο και από τα μίντια που έβλεπαν σε ότι αφορούσε την ίδια, πάντα το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Η πρώην υποψήφια πρόεδρος μιλώντας για τα ΜΜΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά στα ντιμπέιτ που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ σημειώνοντας τα λάθη που έκανε εκεί και χρησιμοποιεί φράσεις όπως «αυτό που θα έπρεπε να έχω πει...». Μιλάει μάλιστα χαρακτηριστικά για μία στιγμή στο 2ο ντιμπέιτ όταν ο Τραμπ την πλησίασε στη σκηνή προσπαθώντας να την φοβίσει. «Μένεις ψύχραιμη;» ρωτάει η ίδια «συνεχίζεις να χαμογελάς και να εκθέτεις τις απόψεις σου σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Η' γυρνάς, τον κοιτάς στα μάτια και λες δυνατά και καθαρά: “Κάνω πίσω φρικιό, μακριά από εμένα. Ξέρω πως αγαπάς να εκφοβίζεις τις γυναίκες, αλλά εγώ δεν φοβάμαι, οπότε κάνε πίσω»;
Ποιος δεν θα ήθελε να δει την Κλίντον να αντιδρά έτσι; Θα είχε αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα των εκλογών; Αυτό από μόνο του, μάλλον όχι.
Το πρόβλημα της Κλίντον ήταν πως γενικά θύμιζε μια «κλασσική» πολιτικό. Προχωρούσε προσεκτικά, επιφυλακτικά κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τελικά δεν κέρδισε.
Αν υπάρχει κάτι ακόμα που μας δείχνει το «Τι συνέβη» είναι το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με την κουλτούρα της κοινωνίας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις επιτυχημένες γυναίκες που γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν «απειλή».
Όταν ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται διστακτική στο να πει αυτό που θέλει, την ώρα μάλιστα που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τον Τραμπ να ... κόβει βόλτες στην σκηνή του ντιμπέιτ πλησιάζοντας την, τι λέει αυτό για τις υπόλοιπες γυναίκες;
Η Χίλαρι λέει σχετικά με αυτό: «Όταν μια γυναίκα δώσει μία «πολιτική μπουνιά», δεν φαίνεται σαν κάτι συνηθισμένο όπως άλλωστε κάνουν οι άντρες στην πολιτική όλη την ώρα. Την κάνει μια “άθλια γυναίκα”». Κι έχει απόλυτο δίκιο.
 /www.reader.gr/