Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Guardian: Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν ξέπλενε χρήμα μέσω βρετανικών εταιρειώνΗ κυβερνώσα ελίτ του Αζερμπαϊτζάν διαχειριζόταν ένα μυστικό δίκτυο πληρωμών $2,9 δισ. για άσκηση λόμπινγκ, αγορές πολυτελών αγαθών και το ξέπλυμα χρήματος μέσω βρετανικών εταιρειών.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Guardian, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και νοθευμένες εκλογές, πραγματοποίησε περισσότερες από 16.000 μυστικές πληρωμές από το 2012 ως το 2014.

Μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους

Ένα μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, με στόχο να περιοριστεί η κριτική στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγεφ και να προωθείται μια θετική εικόνα για την χώρα.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όλα τα πρόσωπα που λάμβαναν τις πληρωμές γνώριζαν την αρχική τους πηγή.
Τα χρήματα, τα οποία προέρχονται από μυστικούς φορείς στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, έφθαναν σε βρετανικές επιχειρήσεις μέσω του δυτικού χρηματοοικονομικού συστήματος, χωρίς να κινούνται υποψίες.
Η Danske Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, διαχειρίζονταν τις πληρωμές μέσω των γραφείων της στην Εσθονία.
tribune.gr