Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Θα το καταπιεί κι αυτό ο δήθεν προστάτης των Τατάρων, Ερντογάν;


Έτοιμος να εκτεθεί για μια ακόμη φορά είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δικαστήριο της υπό ρωσική διοίκηση Κριμαία, καταδίκασε τον Τατάρο ηγέτη Ιλμί Ουμέροφ, αντιπρόεδρο του ταταρικού Κοινοβουλίου (Mejlis), για αποσχιστική δράση, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW: Human Rights Watch) αποκάλεσε άγρια αντεκδίκηση για την αντίθεσή του στην κατάληψη τα χερσονήσου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η καταδίκη του ηγέτη των Τατάρων είναι βγαλμένη βαθιά μέσα από το σοβιετικό παρελθόν, καθώς καταδικάστηκε σε διετή καταναγκαστική εργασία! Οι κατάδικοι στη φυλακή που θα μεταφερθεί, ζουν δίπλα σε εργοστάσιο ή φάρμα, όπου εργάζονται σε καθημερινή βάση!
Πραγματική εξόντωση για έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας, καθώς «πάτησε» τα 60 στις αρχές Αυγούστου και πάσχει από διαβήτη και Πάρκινσον, ενώ να μην λησμονηθεί ότι μετά την κράτησή του από τη ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, την FSB, κλείστηκε σε ψυχιατρείο, τον Αύγουστο του 2016 (είχε συλληφθεί τον Μάιο)…
Ενδεικτικό της δικαστικής διαδικασίας – φιάσκο είναι ότι η ανάγνωση της ποινής ξεκίνησε πριν καν η υπεράσπιση του κατηγορουμένου προσέλθει στο δικαστήριο. Επίσης, η τελική ποινή ήταν μάλλον προαποφασισμένη, αφού οι διορισμένοι από τη Μόσχα δικαστές, επέβαλαν μεγαλύτερη ποινή από αυτή που ζητήθηκε από την εισαγγελία.
Προφανώς ο Ουμάροφ θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και το «αυτί» των Ρώσων δεν «ιδρώνει» με τέτοια. Βέβαια, στο παρελθόν έχουν εισπράξει καταδίκες που ζόρισαν τη ρωσική κυβέρνηση αφού η μη εφαρμογή της απόφασης οδηγούσε σε περιπλοκές σε πολιτικό επίπεδο, με τη Μόσχα να βρίσκει μπροστά της συγκεκριμένες συμπεριφορές.
Κατά συνέπεια, αναμένεται να διαπιστωθεί η… περήφανη στάση του Ερντογάν απέναντι στον νέο του «στρατηγικό σύμμαχο», τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν ασχολήθηκε καν, παρότι γνώριζε καλά ότι οι Τατάροι είναι Τουρκογενείς και ο Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης τους. Εκτός κι αν τα έχουν κάνει «πλακάκια», να δημιουργήσουν το θέμα και να χαρίσει ο Πούτιν μια μεγάλη πολιτική νίκη στον Ερντογάν.
Το αντάλλαγμα ασφαλώς θα είναι «αλμυρό» για την Τουρκία, λίγο ενδιαφέρει όμως τον Ερντογάν. Το ηθικό δίδαγμα είναι όμως, ότι η κατασκευή διπλωματικών ανταλλαγμάτων, είναι ένα γνωστό χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής, τουλάχιστον των μεγάλων δυνάμεων.

 /www.defence-point.gr