Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

To Αζερμπαϊτζάν εξόπλισε τον ISIS

| Της Μαρίνας Χατζηκώστα

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «SILK WAY AIRLINES» KATA ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΙATA

H KYBΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗ «SILK WAY AIRLINES» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ SITE TRUD.BG. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 350 ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το πλήθος απόρρητων εγγράφων, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Βουλγάρα δημοσιογράφος, αποκαλύπτει πως η Βουλγαρία επέτρεπε στο αεροσκάφος να σταθμεύει, κατά παράβαση των κανονισμών της IATA, με την κάλυψη των «διπλωματικών πτήσεων» και άρα προστατευμένου εμπορεύματος

Η ερευνήτρια ρεπόρτερ Ντιλβάνα Γκαταντζίεβα έγραψε ένα εκρηκτικό ρεπορτάζ για την εφημερίδα «Τρουντ» της Σόφιας, που αποκαλύπτει ότι μια κρατική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν τακτικά μετέφερε τόνους όπλων στην Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία υπό την κάλυψη του διπλωματικού ασύλου, ως μέρος του μυστικού προγράμματος της CIA για τον εφοδιασμό των αντικυβερνητικών ανταρτών στη Συρία, αλλά και τζιχαντιστών του ISIS.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι Αρχές, αφού μεγάλος αριθμός όπλων και εγγράφων εντοπίστηκαν σε περιοχές της Συρίας, απ' όπου πρόσφατα εκδιώχθηκαν οι «στρατιώτες» της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τον τακτικό στρατό του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Λίγο πολύ οι πληροφορίες είχαν υπάρξει ως υποψίες εδώ και χρόνια. Εντούτοις το ρεπορτάζ αυτό είναι το πρώτο που στοιχειοθετεί τις παράνομες διαδρομές και τα παιχνίδια διπλωματίας που παίζονταν και παίζονται, σε όλη τη διάρκεια του συριακού πολέμου, πίσω από καλά κλειστές πόρτες.
Επιπρόσθετα το ρεπορτάζ της Γκαταντζίεβα συνδέει αδιαμφισβήτητα την Purple Shovel και άλλες αμερικανικές εταιρείες στρατιωτικών υπηρεσιών με τις μεταφορές όπλων από την αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Silk WayAirlines. Η Silk Way Airlines, κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε πρόσφατα αντικείμενο και άλλων ερευνών σχετικών με τον εφοδιασμό όπλων για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Εμπόριο Θανάτου»

Με αυτόν τον τίτλο η Βουλγάρα δημοσιογράφος περιγράφει τις παράνομες διπλωματικές διαδρομές τις οποίες και η ίδια ανακάλυψε τυχαία, όταν βρέθηκε στη Συρία ως ανταποκρίτρια βουλγαρικών Μέσων Ενημέρωσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 350 πτήσεις. Οι διπλωματικές πτήσεις εξαιρούνται από ελέγχους, φόρους και άλλες υποχρεώσεις, που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα της εταιρείας μετέφεραν ελεύθερα εκατοντάδες τόνους όπλων σε διάφορους προορισμούς σε όλον τον κόσμο ανεξέλεγκτα.
Πραγματοποιούσαν τεχνικές σταθμεύσεις, διάρκειας από μερικών ωρών ως μιας ημέρας σε ενδιάμεσα σημεία, χωρίς λογική δικαιολογία, όπως του ανεφοδιασμού με καύσιμα. Παραβιάζοντας τους κανονισμούς της ΙΑΤΑ, που απαγορεύει τη στάθμευση αεροσκαφών που μεταφέρουν επικίνδυνο φορτίο. Ένα δημοσιευόμενο υπόμνημα περιλαμβάνει επίσημο κατάλογο φορτίου για πολλούς τόνους χειροβομβίδων αντί-τανκ, που είχαν αγοραστεί στη Βουλγαρία από την αμερικανική Purple Shovel.
Προορισμός του φορτίου ήταν -επισήμως- το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το φορτίο ουδέποτε έφθασε στο Αζερμπαϊτζάν. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το φορτίο παραδόθηκε στην αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία, η οποία είναι από τα μυστικά κέντρα διοίκησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για συνωμοτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ανάμειξη ευρωπαϊκών -και άλλων- κυβερνήσεων

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, η Silk Way Airlines προσέφερε «διπλωματικές πτήσεις» σε ιδιωτικές εταιρείες και βιομηχανίες όπλων από τις ΗΠΑ, τα Βαλκάνια, και το Ισραήλ, καθώς επίσης και σε στρατιωτικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας και τη Δανίας στο Αφγανιστάν, αλλά και της Σουηδίας στο Ιράκ.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η γερμανική, αλλά και η ελληνική, δέχτηκαν αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να αποδεχθούν ως «διπλωματικές πτήσεις» τη μεταφορά οπλικών συστημάτων με εμπορικά αεροσκάφη που ανεφοδιάζονταν στα πολιτικά τους αεροδρόμια και πετούσαν στον εναέριο χώρο τους. Ωστόσο δεν στοιχειοθετείται, τουλάχιστον προς το παρόν, η αποδοχή των αιτημάτων.
Αιτήματα είχαν γίνει επίσης προς Σερβία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, ούτε και εδώ στοιχειοθετείται προς το παρόν, η αποδοχή τους από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Αποκάλυψη ισούται με απόλυση

Οι αποκαλύψεις της δημοσιογράφου, όπως ήταν αναμενόμενο, τίναξαν το καπάκι της κατσαρόλας με τις φήμες που κόχλαζαν καιρό στον αέρα, αποκαλύπτοντας το απόρρητο πρόγραμμα αποστολής όπλων στους τρομοκράτες στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και στους μαχόμενους εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Γι’ αυτό και αμέσως μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ συνελήφθη από τις Αρχές της Βουλγαρίας και υποβλήθηκε σε ανάκριση, προκειμένου η εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας να μάθει ποιες ήταν οι πηγές της. Ακολούθως την απέλυσαν. Μιλώντας στο Al Jazeera η ίδια ανέφερε πως στην αρχή υποψιάσθηκε για τις μεταφορές όπλων στη Συρία, όταν είδε όπλα βουλγαρικής κατασκευής στα χέρια των τρομοκρατών στο Χαλέπι, ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Συρία.
Εξήγησε πως στη συνέχεια ακολούθησε τα ίχνη τους μέχρι την κατασκευάστρια βουλγαρική βιομηχανία, όπου ανακάλυψε ότι τα όπλα αυτά εξήχθησαν νόμιμα για τον εφοδιασμό των τρομοκρατών. Η ίδια με μήνυμα της στο Twitter έγραψε: «Μόλις με απέλυσαν γιατί είπα την αλήθεια για τον εφοδιασμό με όπλα των τρομοκρατών στη Συρία με διπλωματικές πτήσεις».
 http://www.sigmalive.com/