Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Φαίνεται πως βάζει και τη Βουλγαρία στο παιχνίδι του αγωγού Turkish Stream η Μόσχα

FILE PHOTO. Gazprom Chief Alexei Miller (L) and Botas Petroleum Pipeline Corporation CEO Mehmet Konuk (R) sign joint documents following a meeting in Ankara, Turkey. Mikhail Metzel / TASS


Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε πρόσφατα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμένουσκα Πέτκοβα και συζήτησαν την προμήθεια και το τράνζιτ ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της βαλκανικής αυτής χώρας με φόντο την υλοποίηση του αγωγού “Τουρκική Ροή” (Turkish Stream), αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Gazprom.

Οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα της προμήθειας, αλλά και του τράνζιτ του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα από το έδαφος της Βουλγαρίας με φόντο την κατασκευή και υλοποίηση του αγωγού μέσω Τουρκίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα συζητά με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία τη δυνατότητα να προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία είναι ήδη υπό κατασκευή , θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, θα περιλαμβάνει δύο γραμμές και η κάθε μία θα μεταφέρει 15,75 δισεκ. κυβικά. Η πρώτη θα αφορά την εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας και η δεύτερη θα κατευθυνεί προς τα τουρκοελληνικά σύνορα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Το σημαντικό τώρα είναι να πειστεί η ευρωπαϊκή επιτροπή ενέργειας να δώσει την άδεια συνέχισης του αγωγού μέσα απο το ελληνικό έδαφος και στη συνέχεια στην Ιταλία. Η κατάσταση στο θέμα αυτό δεν δείχνει προς το παρόν κάποια πρόοδο, έτσι οι εκπρόσωποι της Gazprom έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το σύνολο των χωρών των Βαλκανίων για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω εναλλακτικών οδών — είτε μέσω τμημάτων του παλιού αγωγού απο τη σοβιετική εποχή είτε με συμφωνία με τη Βουλγαρία η οποία ανακοίνωσε ότι πήρε την άδεια της Επιτροπής Ενέργειας της ΕΕ για την κατασκευή μεγάλου τερματικού και διαμετακομιστικού κέντρου (HAB) φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τον αγωγό μέσω Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ