Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Από το 2013 θα μπορούσε να “τρέξει” ο εκσυγχρονισμός των F-16! Έγγραφα

Πολλοί στην ΠΑ υποστηρίζουν πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα ΄πρεπε να είχε ξεκινήσει “ανά κύματα” από το 1997! Οι αεροπόροι τα ΄λεγαν, οι πολιτικοί “σφύριζαν αδιάφορα”. Ας μην πάμε τόσο πίσω όμως…
Χθες από κορυφαία πηγή του ΓΕΑ επιβεβαιώθηκε αυτό που το Militaire.gr γράφει εδώ και αρκετές ημέρες, περί ενδεχόμενης εναλλακτικής πρότασης για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Militaire.gr  η Πολεμική Αεροπορία από το 2013 ακόμη “κουνούσε τα νερά” για το θέμα του εκσυγχρονισμού. Η ανταπόκριση που βρήκε είχε ενδιαφέρον αφού εκτός από την αναμενόμενη απάντηση από την κατασκευάστρια Lockheed Martin,υπήρξε ενδιαφέρον -το 2014- από την Boeing. Από κοντά και η Raytheon με την BAE που είχαν επιχειρήσει εκσυγχρονισμό στη Νότια Κορέα,χωρίς όμως επιτυχία.
Όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικοί άκουγαν μεν τα όσα έλεγαν από την ΠΑ,αλλά δεν έδιναν το πράσινο φως για να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Τον Μάρτιο του 2017 κι αφού το θέμα του εκσυγχρονισμού είχε πλέον επιτέλους μπει σ΄ ένα δρόμο που έδειχνε  πως κάπου οδηγεί η Raytheon επανήλθε και έκανε σχετική παρουσίαση στο ΓΕΑ. Η παρουσίαση έγινε στις 13 Μαρτίου.
Το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα του εκσυγχρονισμού είναι κρίσιμο. Προφανώς ο ανταγωνισμός την εξυπηρετεί. Το πως και πόσο θα το εκμεταλλευθεί θα το δούμε σύντομα.
Μερικά από τα έγγραφα που δείχνουν ότι το θέμα του εκσυγχρονισμού “έτρεχε” αλλά πάντα “κόλλαγε” στην αμέλεια των πολιτικών.