Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017: Πρώτες εικόνεςΑπό τις 29 Σεπτεμβρίου διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2017, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Παρακάτω παρουσιάζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά οι σημαντικότερες δραστηριότητες στο πλαίσιο της Άσκησης:

Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποβατική ενέργεια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή Κάλαθος της νήσου Ρόδου προς ενίσχυση των δυνάμεων της 95 ΑΔΤΕ για την εξάλειψη προγεφυρώματος του εχθρού που δημιουργήθηκε σε Βορειοανατολική περιοχή της νήσου. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησε τμήμα της άσκησης, το οποίο προέβλεπε επιθετική ενέργεια για την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους μετά την συνένωση των φίλιων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της Άσκησης προηγήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες: Ανάπτυξη του Στρατηγείου της 95 ΑΔΤΕ στην πολεμική της θέση, Ανάπτυξη-διασπορά των Μονάδων στους Χώρους Τελικού Προορισμού, Ενεργοποίηση Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων, Επιστράτευση-Κατάταξη εφέδρων και εθνοφυλάκων, Προαποστολή ενισχύσεων στα νησιωτικά συμπλέγματα, Υποδοχή ενισχύσεων, Βολές πυροβόλων Μ-109 και M110A2 και Α/Α πυροβόλων 20mm, όλμων 81mm και 4,2″, αντιαρματικών όπλων TOW και FAGOT, βαρέων όπλων πεζικού καθώς και βολές αρμάτων μάχης στο Πεδίο Βολή Κατταβιάς σε κινητό και ακίνητο στόχο.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή:
  • ενεργοποίηση – επιστράτευση του 223 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου (223 ΚΙΧΝΕ), στη Περιοχή Ευθύνης της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ).
  • ανάπτυξη του Στρατηγείου της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και διεξαγωγή ΤΑΜΣ Αντιμετώπισης Ασύμμετρων Απειλών, με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων στην Περιοχή Ευθύνης της.
Στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ η στρατηγική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ-2/2017 με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων πολιτικού/στρατηγικού επιπέδου αναφορικά με την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: http://e-amyna.com/