Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Αφήνουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ να φύγουν από τη Ράκα παίρνοντας μαζί τους 400 ομήρους

A handout photo made available by the Syrian Arab news agency (SANA) shows Syrian army units advance in Al-Shula on the southwestern outskirts of Deir Ezzor, Syria, undated. EPA/SANA HANDOUT, EDITORIAL USE ONLYA handout photo made available by the Syrian Arab news agency (SANA) shows Syrian army units advance in Al-Shula on the southwestern outskirts of Deir Ezzor, Syria, undated.


Όλοι οι τρομοκράτεςς του Ισλαμικού Κράτους που έχουν απομείνει στη Ράκα αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν το βράδυ από την πόλη, παίρνοντας μαζί τους πολίτες, ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Ομάρ Αλούς, που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκας, οι τζιχαντιστές θα πάρουν μαζί τους 400 αμάχους που τους κρατούν ομήρους στο νοσοκομείο της πόλης.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η συμφωνία εκκένωσης της Ράκας περιλαμβάνει και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με ντόπιους αξιωματούχους
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τόσο οι Σύροι όσο και οι υπήκοοι άλλων χωρών, συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία εκκένωσης της Ράκας, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Ναι, οι ξένοι μαχητές περιλαμβάνονται στη συμφωνία”, είπε ο Ομάρ Αλούς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πολιτικού Συμβουλίου της πόλης. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε από τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Ράκα και είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των τοπικών φυλών για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ντόπιοι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν τον συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ να “ρυθμίσει το θέμα” των Σύρων μαχητών που έχουν απομείνει στη Ράκα και “να διασφαλίσει την έξοδό τους σε περιοχές εκτός της πόλης”. Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να αποφευχθεί μια αιματοχυσία.
Ο διεθνής συνασπισμός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι πρόκειται να αναχωρήσει μια αυτοκινητοπομπή από τη Ράκα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ξένοι μαχητές εξαιρούνται από τη συμφωνία. Δεν διευκρίνισε αν οι Σύροι που μάχονται στο πλευρό του ΙΚ θα μπορέσουν να φύγουν μαζί με τους αμάχους.
“Η ανακοίνωση του συνασπισμού λέει κάτι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική”, υποστήριξε ο Αλούς.
Σύμφωνα με τον Αλούς, εκτιμάται ότι περίπου 500 τζιχαντιστές, Σύροι και ξένοι, έχουν απομείνει στη Ράκα. “Κρατούν 400 ομήρους, γυναίκες και παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης”, πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Βηρυτός, Lebanon 
mignatiou.com