Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Βρετανική… επιχείρηση ισορροπίας ανάμεσα σε Ισραήλ – Παλαιστίνιους


Η μοναδική βιώσιμη λύση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων είναι αυτή των δύο κρατών, η οποία συνεπάγεται τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο Τζόνσον υπενθύμισε τη θέση του Λονδίνου για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τη Διακήρυξη του λόρδου Μπάλφουρ (Balfour Declaration).

Σε επιστολή του με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 1917, ο λόρδος Μπάλφουρ, τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας στην Παλαιστίνη εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό. Αυτή η πρωτοβουλία του Λονδίνου, σύμφωνα με ορισμένους, αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη διαδικασία που θα οδηγούσε το 1948 στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η μόνη βιώσιμη λύση στη σύγκρουση μοιάζει με αυτή που είχε αρχικά διατυπώσει εγγράφως ένας άλλος Βρετανός, ο λόρδος Πιλ, στην έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη το 1937, δηλαδή το όραμα των δύο κρατών για δύο λαούς», έγραψε ο Τζόνσον.
Η θέση του Λονδίνου καταγράφεται πριν από την άφιξη στη βρετανική πρωτεύουσα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Διακήρυξης Μπάλφουρ. Ο Τζόνσον ανέφερε ότι ο σκοπό της Διακήρυξης Μπάλφουρ ήταν «να προσφερθεί σε έναν διωκόμενο λαό μια ασφαλής πατρίδα».
Όμως εκτίμησε ότι ένας από τους στόχους που διατυπώνονταν σε αυτό το έγγραφο, δηλαδή να προστατευθούν τα συμφέροντα των κοινοτήτων που προϋπήρχαν στην ιστορική Παλαιστίνη, «δεν έχει πραγματωθεί πλήρως». Η θέση της Βρετανίας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν «δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη» τα οποία θα «μοιράζονται» την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους, έγραψε ο Τζόνσον.
«Τα σύνορα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967 — της παραμονής του Πολέμου των Έξι Ημερών — με ανταλλαγή ίσων εδαφών» ώστε να ικανοποιηθούν «τα εθνικά συμφέροντα» και «οι ανάγκες του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού» σε ό,τι αφορά «την ασφάλεια» αλλά και σε ό,τι αφορά «τη θρησκεία», γράφει.
Πρέπει να υπάρξουν διευθετήσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά η λύση θα πρέπει να «σέβεται την εθνική κυριαρχία των Παλαιστινίων, να εγγυάται την ελευθερία κίνησής τους και να δείχνει ότι η κατοχή τερματίζεται», καταλήγει στο άρθρο του ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

 http://www.defence-point.gr