Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Το ζήτημα της γενοκτονίας των Ασσυροχαλδαίων


Όαση ειρήνης στη Μέση Ανατολή
 
Ο Ασσυροχαλδαίος Χριστιανός ιερέας Charbel Aesso εκτελεί μια πασχαλινή λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Mar Yohanna) στην ιρακινή πόλη με χριστιανική πλειοψηφία Qaraqosh στις 16 Απριλίου 2017 κοντά στη Μοσούλη στο Ιράκ. (Φωτογραφία από τον Carl Court / Getty Images)
§     Αποτελεί λύση στο πρόβλημα των προσφύγων μετά από αιώνες διωγμών. Θα  μπορούσαν όχι μόνο οι Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί πρόσφυγες να κατοικήσουν εκεί που ήταν, αλλά όπως οι Εβραίοι έκαναν στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να γυρίσουν «στο σπίτι τους».
§     Σπεύδοντας να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του Ιράκ ως λάθος, ξεχνάμε το τρόμο που επέβαλε ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοι του στους Λαούς τους. Μια επίσκεψη σε σχεδόν κάθε σπίτι στο Ιράκ θα έδινε την εικόνα ενός ή περισσοτέρων μελών της οικογένειας μεταξύ του σχεδόν ενός εκατομμυρίου που σφαγιάστηκε από τον Σαντάμ.
§     Για τους Ασσυροχαλδαίους Χριστιανούς, αυτή η υπόσχεση του Ησαΐα 19: 23-25 ​​είναι διττή. Πρώτα, ότι "εκείνη την ημέρα" θα έχουν τελικά το έθνος τους, που λέγεται Ασσυρία. Δεύτερον, ότι οι σύμμαχοί τους θα είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί κηδεύουν στο κόσμο.

Το 2003, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ιράκ, υπήρχαν 2,5 εκατομμύρια Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί  στη χώρα ήτοι το 10% του πληθυσμού. Άλλο περίπου 3,5 εκατομμύρια είναι διασκορπισμένα από την Αυστραλία στην Ευρώπη, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Οι Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί - απόγονοι της Αυτοκρατορίας της Ασσυρίας και το πρώτο έθνος που δέχτηκε τον Χριστό - είναι ο ιθαγενής Λαός του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς και που μάλιστα σήμερα μιλάει αραμαϊκά, τη γλώσσα την οποία μιλούσε ο Ιησούς, είναι πρόσφυγες στην ίδια τη πατρίδα τους.

Μετά την πρόσφατη κίνηση προς την ανεξαρτησία της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, οι οργανώσεις των Ασσυροχαλδαίων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο οργάνωσαν να ζητήσουν επίσημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ιράκ, τη δική τους περιοχή στην πατρίδα τους στο βόρειο Ιράκ, στη πεδιάδα της Νινευής.

Σύμφωνα με το « Σχέδιο Μπάιντεν », που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η περιοχή των Ασσυροχαλδαίων Χριστιανών είναι μια από τις τέσσερις περιοχές που προβλέπονται ως μόνη μακροπρόθεσμη λύση για το Ιράκ.

Σύμφωνα με το αυτό σχέδιο, το Κουρδιστάν, η Ασσυρία, το Σουννιστάν και το Σιάτσαν - οι τέσσερις δραματικά διαφορετικές περιοχές του Ιράκ - θα μπορούσαν η κάθε μια να εξελιχθούν στις δικές τους περιοχές.
Ενώ οι αραβικές περιοχές Σουννιστάν και Σιάτσαν στο Ιράκ λειτουργούν όπως και οι περισσότερες αραβικές χώρες - με διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτικές συγκρούσεις - οι μη αραβικές περιοχές του Ιράκ, το Κουρδιστάν και η Ασσυρία στο βορρά αποτελούν λαμπρά παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να είναι το σύνολο του Ιράκ και μια μαρτυρία για τη θυσία 4.888 γενναίων Αμερικανών που έδωσαν τη ζωή τους για ένα απελευθερωμένο Ιράκ, καθώς και για τους 35.000 τραυματίες και τα 2.5 εκατομμύρια που υπηρετήσαν.

Σπεύδοντας να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του Ιράκ ως λάθος, ξεχνάμε τον τρόμο που επέβαλε ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοι του στους Λαούς τους. Μια επίσκεψη σε σχεδόν κάθε σπίτι στο Ιράκ θα έδινε την εικόνα ενός ή περισσοτέρων μελών της οικογένειας μεταξύ του σχεδόν ενός εκατομμυρίου που σφαγιάστηκε από τον Σαντάμ.

Για τους Ασσυροχαλδαίους Χριστιανούς, η κίνηση προς την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι η ενθάρρυνσή τους να προχωρήσουν στην ανεξαρτησία τους επίσης.

Ο Ησαΐας 19: 23-25 ​​είναι η υπόσχεση ότι όλοι οι Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί, το πρώτο χριστιανικό έθνος, κρατούν ως την υπόσχεσή τους για την πατρίδα τους:

" Σε εκείνη την ημέρα θα υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος από την Αίγυπτο στην Ασσυρία, και οι Ασσυροχαλδαίοι θα έρθουν στην Αίγυπτο και οι Αιγύπτιοι στην Ασσυρία και οι Αιγύπτιοι θα υπηρετήσουν με τους Ασσυροχαλδαίους
.
« Εκείνη την ημέρα το Ισραήλ θα είναι ο τρίτος με την Αίγυπτο και την Ασσυρία, μια ευλογία μέσα στη γη:

" Ποιον θα ευλογήσει ο Κύριος των δυνάμεων, λέγοντας: Ευλογημένη η Αίγυπτος ο λαός μου, και η Ασσυρία το έργο των χεριών μου, και το Ισραήλ η κληρονομιά μου ".

Για τους Ασσυροχαλδαίους Χριστιανούς, αυτή η υπόσχεση του Ησαΐα 19: 23-25 ​​είναι διττή. Πρώτον, ότι "εκείνη την ημέρα" θα έχουν τελικά το έθνος τους, αποκαλούμενο Ασσύρια. Δεύτερον, ότι οι σύμμαχοί τους θα είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η Ασσυριακή Ανεξαρτησία, όπως και με την Κουρδική Ανεξαρτησία, θα παράσχει δύο θαυμάσιες λύσεις στην μακρόχρονη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Πρώτον, θα παρείχε μια πατρίδα στο Λαό των Ασσυροχαλδαίων Χριστιανών ο οποίος διασκορπισμένος σε όλο τον κόσμο δεν θέλει να είναι πρόσφυγες και να πάνε στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά απλά θέλουν να ζήσουν στην πατρίδα τους.
Αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα των προσφύγων μετά από αιώνες διωγμών. Όχι μόνο θα μπορούσαν μόνο οι Ασσυροχαλδαίοι Χριστιανοί πρόσφυγες να κατοικήσουν εκεί που ήταν, αλλά όπως οι Εβραίοι έκαναν στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να γυρίσουν στο «σπίτι τους».
Δεύτερον, το οφείλουμε στους γενναίους 4.888 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους, στους 35.000 που τραυματίστηκαν και στα 2,5 εκατομμύρια που ήταν έτοιμα να θυσιάσουν τη ζωή τους στο Ιράκ, ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί.

Ενώ το αραβικό τμήμα του Ιράκ είναι, όπως και άλλα αραβικά έθνη, μια συνεχιζόμενη καταστροφή, τουλάχιστον το βόρειο τρίτο του Ιράκ, που περιλαμβάνει την Ασσυρία και το Κουρδιστάν, βρίσκεται στη πορεία να είναι μια άλλη "λαμπερή πόλη στον λόφο" στη Μέση Ανατολή - ένα παράδειγμα, μια πηγή ελπίδας και ευλογίας σε μια περιοχή με τόσο λίγα.

Για τους συμμάχους των δυο κοντινών Ισραήλ και Αιγύπτου, η προφητεία του Ησαΐα 19 θα μπορούσε να αποτελέσει λύση σε τουλάχιστον μέρος των κρίσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς οι μη αραβικοί λαοί συνεργάζονται για να φέρουν την περιοχή πίσω από το χείλος.

Σήμερα, το Κουρδιστάν. Προσεχώς, η Ασσυρία!

Ο Αμίρ Γιώργος, Ασσυροχαλδαίος Χριστιανός, είναι συγγραφέας του «Απελευθερώνοντας το Ιράκ - Η ιστορία των Ασσυροχαλδαίων Χριστιανών του Ιράκ».

Μετάφραση από τα αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά

 
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr