Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Παιχνίδια καπνού στο Ερμπίλ!!!

Με τον φακο του Goldentraveller

Οι φλόγες δεν αγγίζουν την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν. Με ορμητήριό μας την πόλη καταγράψαμε εικόνες μιας άλλης ζωής


Ιρακινό Κουρδιστάν. Στη νυχτερινή ραστώνη και λίγο πριν η κούραση μιας ζέστης ημέρας του κλείσει τα μάτια, εκείνος έπαιζε με τον καπνό του ναργιλέ . Σε ένα τόπο με όπλα και ένοπλους. Με τις φλόγες να αγγίζουν το Νότο, απ το Κιρκουκ ως τη Μοσούλη. Με τους τζιχαντιστές να δοξάζουν τον Αλλαχ με υπέρμετρες δόσεις παραισθησιογόνου.

Εκεί, στα αρχαία Αρβηλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην κεντρική πλατεία ,στη σκιά του κάστρου που έχτισε ο μέγας στρατηλάτης.
Με νωθρές κινήσεις, σχεδόν χαμογελώντας ,με το ναργιλέ σαν σκήπτρο αυτοκρατορικό,ο Κούρδος της φωτογραφίας ,φτιάχνει οπτασίες καπνού!

Αποστολή στο Βόρειο Ιράκ: Π Κασιμάτης – Ν Μπαρδούνιας

Δίπλα του ενα θορυβώδες παζάρι, οι ντόπιοι με νερά  καταβρέχουν το ζεστό τσιμέντο,πορτοκαλάδες μέσα σε βαρέλια, ενα Ανατολίτικο μαλί της γριάς, το φως μιας λάμπας που επιμένει, η φωνή του ιμάμη που σβήνει για να επανέλθει στο θρίαμβο του πρωινού….
Ένας παραδοσιακός φούρνος στο Ερμπιλ και δυο αποκαμωμένοι αρτοποιοί που κοιμούνται μακαρίως μετά το εξαντλητικό 12ωρο (φτιάχνουν 3000 καυτές πίτες την ημέρα!!).
Μια ωραία Κούρδισσα με γαλανά μάτια!! Κάποιες άλλες που διαδηλώνουν υπέρ της Ανεξαρτησίας! Και δυο καλλονές που μας υποσχέθηκαν ένα ωραίο απόγευμα με γλυκό τσάι -εφόσον όπως δήλωσαν, ρωτήσουν πρώτα τους γονείς τους…..

Κι ένας μυστηριώδης τύπος που μας είπε το όνομά του μα δεν το συγκρατήσαμε αποσβολωμένοι από το στυλ με τα μαύρα γυαλιά και την αντίθεση με τη λευκή κελεμπία….
Ένα φορτίο με φρούτα στην κεντρική πλατεία. Φρούτα σε έναν τόπο που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τα φυτοφάρμακα….
Αυτη  ειναι η ζωή των ανθρώπων. Στο πολύ μακρινό μα και πολύ κοντινό για μας Ερμπιλ. Οκτώ χιλιόμετρα μακριά η Ταζ-Γκομελ (τα αρχαία Γαυγάμηλα οπου δόθηκε η πιο αποφασιστική μάχη της Ιστορίας ).
Ο πόλεμος των Κούρδων με τον ISIS  -τον οποίο γευτήκαμε- είναι  πιο κάτω…Μέχρι στιγμής, οι φλόγες δεν αγγίζουν τα αρχαία Αρβηλα….