Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Πόλεμος “ηλεκτρονικής κατασκοπείας” ΗΠΑ-Ρωσίας και εμπλοκή του Ισραήλ


   Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ εντόπισαν “ρώσους κυβερνητικούς χάκερ” να χρησιμοποιούν το λογισμικό προστασίας από ιούς της Kaspersky Lab, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι  είχαν προειδοποιήσει   πριν από δύο χρόνια   τους αμερικανούς ομολόγους τους για τη ρωσική διείσδυση.


Όπως μεταδίδει το Reuters οι ισραηλινές πληροφορίες οδήγησαν  την Ουάσινγκτον να αποφασίσει τον περασμένο μήνα, την απόσυρση του λογισμικού  Kaspersky από τους κυβερνητικούς υπολογιστές.
Η Washington Post αναφέρει επίσης  ότι οι Ισραηλινοί κατασκόποι είχαν  βρει μέσα στο δίκτυο του Kaspersky, “εργαλεία” hacking που θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α.
Μετά από έρευνα, η NSA διαπίστωσε ότι τα στοιχεία  αυτά διέθετε η   ρωσική κυβέρνηση.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η NSA  ολοκλήρωσε μια διαβαθμισμένη αναφορά που μοιράστηκε με τους συμμάχους sτο ΝΑΤΟ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πληροφοριών  FSB της Ρωσίας είχε «πιθανή πρόσβαση» στις βάσεις δεδομένων από τον πηγαίο κώδικα της Kaspersky.
Αυτή η πρόσβαση,  θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ και  στα δίκτυα εμπορικών και βιομηχανικών ελέγχων.
Οι New York Times αναφέρουν  ότι οι Ρώσοι έχει υποκλέψει διαβαθμισμένα έγγραφα από ένα στέλεχος  της NSA, ο οποίος τα είχε αποθηκεύσει από λάθος στον οικιακό υπολογιστή του, στον οποίο είχε εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από ιούς της Kaspersky.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η NSA  και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως και η Ισραηλινή Πρεσβεία, ενώ η Ρώσικη Πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε  “απαράδεκτη” την  απαγόρευση του λογισμικού της Kaspersky Lab .
Ο Eugene Kaspersky, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι η εταιρεία του διενεργεί κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης.

militaire.gr