Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

«Ισπανική» υποχώρηση Καταλανών: Δεν έχουμε κηρύξει ανεξαρτησία, λέει ο Πουτζντεμόν…

Catalonian regional President Carles Puigdemont (L) delivers a speech next to regional Deputy President Oriol Junqueras (2-R) and regional Presidency Minister Jordi Turull (R). EPA/MARTA PEREZCatalonian regional President Carles Puigdemont (L) delivers a speech next to regional Deputy President Oriol Junqueras (2-R) and regional Presidency Minister Jordi Turull (R). EPA/MARTA PEREZ


Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενημέρωσε την ισπανική κυβέρνηση ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.
Έκτακτο υπουργικό στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση με την Καταλονία.
“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας” στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας “την άρνηση” του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.
Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να ξεκινήσει η ενεργοποίση του άρθρου 155.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βαρκελώνη