Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα - Τι ποσοστό θα πάρει το «ναι» και τι το «όχι»

Ελάχιστες ώρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες (όσες τουλάχιστον καταφέρει να περιφρουρήσει η τοπική κυβέρνηση, δημοσκόπηση παρουσιάζει τα ποσοστά που πρόκειται να πάρει το «ναι» της απόσχισης και το «όχι» της παραμονής στην Ισπανία.
Η τηλεφωνική αυτή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Αν και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στην Καταλονία, έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.
Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος 3.300 κάτοικοι της Καταλονίας οι οποίοι ρωτήθηκαν σε δύο βασικά σενάρια:
Το πρώτο είναι τι θα ψηφίσετε «με βάσει την υπάρχουσα πολιτική  κατάσταση στην Καταλονία και την ισπανική κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα να ζητούν το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος» και το  δεύτερο τι θα ψηφίσετε «εάν η ισπανική κυβέρνηση συμφωνήσει με το δημοψήφισμα», κάτι που βέβαια δεν ισχύει τώρα.
Με βάση το πρώτο σενάριο, δηλαδή την ισπανική κυβέρνηση να ζητά το μποϊκοτάρισμα το 62% των ερωτηθέντων θα πήγαινε να ψηφίσει, εκ των οποίων 2,7 εκατ. ή το 93% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας και 527.000 ή το 16% θα ψήφιζε κατά.
Το παραπάνω σημαίνει ότι με αναγωγή το 51,46% όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Καταλονίας θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η αποχή στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται στο 38%.

Τα ποσοστά της συμμετοχής και της αποχής. Το 62% θα πηγαινε να ψηφίσει ενω το 38 θα απείχε.

Τα ποσοστά του "ναι" και του "όχι"
Στο δεύτερο σενάριο τα πράγματα όμως είναι κάπως διαφορετικά: Το ποσοστό αυτών που τάσσονται κατα της ανεξαρτησίας ανεβαίνει, όπως το ίδιο ανεβαίνει και η συμμετοχή.
Πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή εκτιμάται στο 77% και η αποχή στο 23%. Από αυτούς που θα ψήφιζαν το 66% θα έλεγε «ναι» στην ανεξαρτησία και το 23%»όχι».
Έτσι χωρίς την ισπανική κυβέρνηση να ζητά τη αποχή η να αποκαλεί το δημοψήφισμα ως παράνομο, το ποσοστό των συμμετεχόντων σε αυτό αυξάνεται κατά 15% αλλά το «ναι» πέφτει κατά 17 μονάδες  από το 83% στο 66%, παρόλα αυτά πάλι επικρατεί.

Τα ποσοστά της συμμετοχής και της αποχής. Το 77% θα πήγαινε να ψηφίσει ενώ το 23% θα απειχε.

Τα ποσοστά του "ναι" και του "όχι"
Να σημειωθεί πάντως πως σε πρόσφατα γκάλοπ το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας δεν ήταν υψηλό μάλιστα κυμαινόταν μεταξύ 40 και 46% παλεύοντας για να ξεπεράσει το 50%, αλλά η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η εχθρική στάση που έχει κρατήσει η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις που σε άλλη περίπτωση δε θα εκφράζοντα με αποτέλεσμα να ενισχύεται συνεχώς το ποσοστό του «ναι».
Βέβαια το κύριο ερώτημα σε αυτή τη φάση  είναι: Θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα αύριο;

Ισπανοί διαδηλώνουν στην Μαδρίτη κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Βαρκελώνη: Ψηφοφόροι "καταδκηνώνουν" έξω απο τα εκλογικά τμηματα για να διασφαλίσουν ότι θα ψηφίσουν. 
pronews.gr