Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Εκσυγχρονισμός F-16: Το σενάριο οδηγεί στην απαξίωση των αεροσκαφών Μητσοτάκη


Το 2013, η Lockheed Martin είχε υποβάλλει μια προσφορά για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ. Το κόστος είχε υπολογιστεί στα 900 εκατομμύρια δολάρια χωρίς ραντάρ AESA και χωρίς να ΄χει υπολογιστεί το κόστος της ΕΑΒ και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το 2013 ο εκσυγχρονισμός δεν έγινε και μάλλον τυχεροί σταθήκαμε,γιατί θα ΄χαμε δώσει τα χρήματα και τώρα θα ξαναπληρώναμε για να μπει ραντάρ AESA.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το σενάριο που προωθούν οι Αμερικανοί είναι να εκσυγχρονιστούν οι δύο τελευταίες παρτίδες F-16 που αγοράστηκαν από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή. Είναι το πιο φθηνό “πακέτο”, που αναμένεται να φθάσει το 1,4 δις δολάρια.
Όμως σ΄ αυτή την περίπτωση τι θα γίνει με τα 38 F-16 Peace Xenia II,που είχαν αγοραστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Είναι αυτά που έχουν σίγουρα μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού, αλλά είναι και τα πιο ακριβά. Στην προσφορά του 2013 ,το κόστος είχε υπολογιστεί στα 460 εκατομμύρια δολάρια δηλαδή ήταν πάνω από το 50% του προγράμματος.
Η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να εκσυγχρονιστούν “αργότερα από την ΕΑΒ, με την τεχνογνωσία που θα ΄χει αποκτήσει”. Το αργότερα σημαίνει μετά τα 10 χρόνια που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16; Πάει πολύ μακριά η βαλίτσα…Το πιθανότερο ότι τα 38 F-16 της εποχής Μητσοτάκη μάλλον θα οδηγηθούν σε απαξίωση.
militaire.gr