Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Δεν άντεξε ο Άδωνις και έκανε τη δική του γκάφα, για τα F-16Ανήσυχος φαίνεται μη μείνει πίσω, έριξε τη δική του… «μπόμπα» και ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. Δεν μας λύνει το πρόβλημα η αναβάθμιση του στόλου σε F-16V (Viper), αποφάνθηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί όμως;

Μα διότι παρόλο που θα διαθέτουμε αεροσκάφη 4,5 γενιάς (οι γενιές κρίνονται όχι από τη χρονολογία κατασκευής αλλά από τις επιμέρους τεχνολογίες που ενσωματώνονται, διότι έχουν να ακουστούν πολλά ακόμα) δεν μας λύνουν το πρόβλημα αγοράς από την Τουρκία μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35… διότι όταν η Lockheed Marin μας έλεγε να ενταχθούμε ως χώρα συμπαραγωγός, όπως έκανε η Τουρκία, «η Ελλάδα ήθελε τα Eurofighter».
Γνωρίζουμε ότι ο Άδωνις έχει ανθρώπους δίπλα του να του εξηγήσουν ότι «την είπε». Από πού να αρχίσεις; Από το ότι πρέπει «να φας πολλά ψωμιά» για να έχεις άποψη τεκμηριωμένη για αεροσκάφη τόσο υψηλής τεχνολογίας, καθένα εκ των οποίων έχει σχεδιαστεί με τη δική του επιχειρησιακή φιλοσοφία και είναι γελοίο να απλουστεύει κανείς τόσο αφόρητα διότι όσα λένε οι πολιτικοί ταγοί αναμασιούνται από τον κοσμάκη και άκρη σε αυτή τη χώρα δεν βγαίνει ποτέ;
Δεν έχει νόημα καν να μπεις στη διαδικασία να πεις ότι το ένα ή το άλλο είναι καλύτερο. Σημασία έχει να καταλάβει ο καθένας ότι η αξιολόγηση είναι διαφορετική αν ένα υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα είναι από την πλευρά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή του αντιπάλου!
Να το κάνουμε «πενηνταράκια» μπας και το πιάσουν. Ας πάρουμε το F-35. Σε τουρκικά χέρια είναι μια θανάσιμη απειλή. Αναμφίβολα. Διότι φοβάσαι ότι θα σηκωθούν μια μέρα – ή μια νύχτα – και χωρίς να το βλέπεις θα έρθει να σου ισοπεδώσει την κρίσιμη υποδομή, τις αεροπορικές βάσεις, τα μαχητικά αεροσκάφη, κι άλλου στόχους υψηλής αξίας, «κόβοντάς σου τα πόδια» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ποιος έχει «επιθετικό» στρατιωτικό δόγμα; Εμείς ή η Τουρκία φίλε Άδωνη; Αν θέλεις να ισχύει το επιχείρημά σου, τότε πάρε την ευθύνη σαν πολιτικός να προτείνεις αλλαγή του ελληνικού δόγματος, έτσι ώστε να μην αποκλείεται δικό μας πρώτο πλήγμα, οπότε στο πλαίσιο αυτό τα F-35 είναι απολύτως απαραίτητα, αφού αυτό που φοβόμαστε εμείς ότι θα κάνει η Τουρκία, θα αρχίσει να το φοβάται ότι θα το πάθει η άλλη πλευρά από εμάς.
Διότι και διαστημόπλοια να πάρουμε, όσο δεν σοβαρευόμαστε να έχουμε ξεκάθαρο δόγμα και πάνω σε αυτό να συζητηθεί ποια είναι τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε και σε ποιον ρόλο, ώστε να καταστήσουν αυτό το δόγμα πανίσχυρα αποτρεπτικό, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το πηλίκο. Εδώ Λευκή Βίβλο δεν εκδίδουμε κάθε χρόνο και όταν το κάνουμε έχει απόρρητο μέρος, λες και δεν αφορά τους υπόλοιπους και όχι εμάς!
Όπως βλέπεις, κανείς δε εξαιρείται της κριτικής. Αρκεί αυτή η κριτική να είναι καλόπιστη. Και από ανθρώπους που έχουν γνήσιο διαχρονικό ενδιαφέρον για την ελληνική άμυνα, έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από μια απλή πολιτική αντιπαράθεση. Κατανοητό φανταζόμαστε.

http://www.defence-point.gr/