Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Αχαλίνωτος ο Ερντογάν: Τουρκική άσκηση στον βυθό της Ικαρίας και «παρεμβολή» σε άσκηση της FRONTEX

A handout photo made available by the Turkish President Press office shows, Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) in Ankara, Turkey, 24 October 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLYA handout photo made available by the Turkish President Press office shows, Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) in Ankara,


Με ένα μπαράζ πρωτοφανών ενεργειών ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας, η Άγκυρα αντιδρά και στέλνει δικό της μήνυμα λίγες ώρες μετά την  ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τουρκική πρωτεύουσα και τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβουσογλου.

Οι επαφές, παρά την διαπίστωση των διαφορών που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις κινήθηκαν σε θετικό κλίμα και είναι ενδεικτικό ότι υπήρξε σπουδή από τον τούρκο πρόεδρο να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου που του μετέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 1085/17 με την οποία αναγγέλλει  δραστηριότητα τουρκικού στρατιωτικού σκάφους με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ικαρίας ,Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Αμοργού και Δονούσας, στο κέντρο του Αιγαίου. Σε περιοχή που η Τουρκία δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX και όπου φυσικά η οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στον βυθό συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο μέσο του Αιγαίου. Τέτοιες ασκήσεις  είχε επιχειρήσει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά για πρώτη φορά  επιχειρεί τέτοια άσκηση στο μέσον του Αιγαίου.
Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την Άγκυρα. Με την ΝΟΤΑΜ Α5229/17  η Τουρκία παρεμβαίνει και ουσιαστικά επιχειρεί  να ακυρώσει Άσκηση της FRONTEX για Έρευνα και Διάσωση  την οποία ανήγγειλαν για τις  27 Οκτωβρίου οι ελληνικές Αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2783/17 για την περιοχή νοτίως της Χίου εντός του Ελληνικού FIR. Οι Τουρκικές Αρχές δηλώνουν ότι  οι δραστηριότητες άσκησης/εκπαίδευσης που αναγγέλθηκαν από την Ελλάδα  βρίσκονται εντός της Τουρκικής περιοχής ευθύνης SRR «όπως έχουν δηλωθεί στον ΙΜΟ» και όλες οι δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.
Η Ελληνική ΝΟΤΑΜ, ανέφερε ότι τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση  θα πετούν με VFR/VMC σύμφωνα με τους κανόνες του ICAOκαι θα υποβάλλουν Σχέδια Πτήσης και δεν θα εισέρχονται  στην ελεγχόμενη περιοχή χωρίς  προηγουμένη  άδεια. Συστήνεται επίσης στα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση να μην εισέρχονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Συγχρόνως οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ προκειμένου να επαναφέρουν τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία αυθαίρετα και παράνομα χαρακτηρίζει άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ 2750/17  που στον σχεδιασμό άσκησης την 1η Νοεμβρίου περιλαμβάνει και την Σαμοθράκη, δηλώνοντας ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης του  νησιού (το οποίο μάλιστα αναφέρει και με το τουρκικό όνομα του), προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση της Αθήνας, που απορρίπτει τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης  και δηλώνει ότι η Σαμοθράκη και όλη περιοχή θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό των ελληνικών ασκήσεων.
ΠΗΓΗ: LIBERAL
TURKEY-NOTAM-AIGAIO-ELLADA99
NAVTEX  1085/17
AEGEAN SEA
TURKISH WARSHIP TOW UNDERWATER DEVICE, FROM 252200Z OCT 17 TO 260100Z OCT 17 IN AREA BOUNDED BY:
37 27.00 N – 026 17.00 E
37 08.00 N – 026 27.00 E
37 05.00 N – 026 09.00 E
37 24.00 N – 026 00.00 E
37 24.00 N – 026 04.00 E

mignatiou.com