Μοιάζει σχεδόν με κακόγουστο αστείο πλέον, αν και όπως έγινε γνωστό από ρωσικής πλευράς, διά του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η συμφωνία των Σαουδαράβων με τους Ρώσους για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 Triumf, δυνητικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το αμερικανικό State Department έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η πώληση στη Σαουδική Αραβία του κορυφαίου αμερικανικού αντίστοιχου συστήματος, του THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ένα συμβόλαιο πενταπλάσιας αξίας σε σύγκριση με αυτό των S-400, αφού θα ανέλθει σε ύψος μέχρι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου (Pentagon’s Defense Security Cooperation Agency – DSCA), εγκρίθηκε η πώληση 44 εκτοξευτών, 360 πυραύλων αναχαίτισης, 16 κινητών σταθμών ελέγχου πυρός και επικοινωνιών, καθώς επίσης και εφτά ραντάρ τύπου AN/TPY-2.
Τα λόγια της εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου που σχολίασε την φερόμενη ως πρόθεση προμήθειας συστημάτων S-400 από το Ριάντ, παρέπεμπε σε αυτά με τα οποία είχε ασκηθεί κριτική στην Τουρκία για τον ίδιο λόγο. Κι αν υποτεθεί ότι η Τουρκία έχει λόγους να «γκρινιάζει» καθώς δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα του τύπου, δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαουδική Αραβία.
Οι Σαουδάραβες και διαθέτουν την τελευταία έκδοση των Patriot, που δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τους παραχωρείται η δυνατότητα προμήθειας THAAD, του πλέον προηγμένου συστήματος σε αμερικανικό οπλοστάσιο, το οποίο για πολλούς θεωρείται κορυφαίο στον κόσμο. Σε τελική ανάλυση έχει ρεκόρ 15 στα 15 στις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, εναντίον βαλλιστικών πυραύλων!