Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Αιφνιδιαστική αποχώρηση ΗΠΑ από την UNESCO - Ποιος ο ρόλος του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από την UNESCO στα τέλη του 2018 αναφέροντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση και την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην προκατάληψη κατά του Ισραήλ του οργανισμού όπως τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ την Πέμπτη.

«Στις 12 Οκτωβρίου 2017, το ΥΠΕΞ ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον οργανισμό. Αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε ελαφρά τη καρδία και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ κατά της UNESCO, την ανάγκη για εκ βάθρων μεταρρύθμισης του οργανισμού και την συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» δήλωσε η Νάουερτ προσθέτοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την 31 Δεκεμβρίου 2018.
Η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, είπε ότι ο οργανισμός έλαβε από την Ουάσιγκτον επίσημη ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν.
«Θα ήθελα να εκφράσω βαθιά λύπη για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από την UNESCO» ανέφερε η Μπόκοβα σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις του οργανισμού και των ΗΠΑ βασίστηκαν σε κοινές αξίες.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Ισραήλ έχει μειώσει τα χρήματα που δίνει ετησίως στα Ηνωμένα Έθνη ως απάντηση στην απόφαση της UNESCO που χαρακτήριζε το Ισραήλ ως μια χώρα που έχει επιβάλει κατοχή στην Ιερουσαλήμ. 

Ποια είναι η UNESCO
Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. 
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η UNESCO αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πλείστα αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών
Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ. 
pronews.gr