Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Welt: Η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορά της και αφήνει μετανάστες να φεύγουν προς τη Γερμανία

Ενώ η «βαλκανική οδός» είναι κλειστή, κάθε μήνα φτάνουν στο Βερολίνο 15.000 μετανάστες

Welt: Η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορά της και αφήνει μετανάστες να φεύγουν προς τη Γερμανία


Η εφημερίδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει εσφαλμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα

Την αποκάλυψη ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας δεν φυλάσσονται τόσο καλά με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι ροές μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη δια της λεγόμενης βαλκανικής οδού κάνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Κατηγορεί, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση ότι δίνει ψεύτικα νούμερα προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η τακτική αυτή.

Η έρευνα της γερμανικής εφημερίδας ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάθε μήνα φτάνουν στη Γερμανία περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως δια της βαλκανικής οδού.

Οι συντάκτες παραθέτουν και επίσημη δήλωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας στην οποία αναφέρεται ότι οι αριθμοί που δίνονται από τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού αποτελούν ένδειξη μιας συνεχιζόμενης μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα.

Επικαλούμενη γερμανικές πηγές ασφαλείας και ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίνει εσφαλμένα στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα προκειμένου να κρύψει την αληθινή έκταση του προβλήματος. «Η Αθήνα μιλά για 62.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 40.000 μετανάστες - αν και φέτος έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου περίπου 20.000 νέοι μετανάστες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι συντάκτες ζήτησαν στοιχεία από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που τους απάντησε ότι η ίδια στηρίζει περίπου 44.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων αυτών ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται στα hotspot των νησιών είναι πολύ μικρότερος από τους 13.600 για τους οποίους μιλά επίσημα η κυβέρνηση. «Υπολογίζουμε ότι είναι το πολύ 10.000» λέει Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Welt.
protothema.gr