Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Ιορδανία: Αναβαθμίζεται από τις ΗΠΑ αεροπορική βάση… το νέο Ιντσιρλίκ;Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιθυμεί να διαθέσει ποσό 143 εκ. δολαρίων για την αναβάθμιση αεροπορικής βάσης στην Ιορδανία. Η βάση αυτή θα αναβαθμιστεί περισσότερο από κάθε άλλη υπερπόντια αμερικανική βάση.
Η απόφαση, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, δείχνει την σημασία που οι Αμερικανοί αποδίδουν στην Ιορδανία που βρίσκεται σε μια «δύσκολη γειτονιά». Η βάση Μουβαφάκ Σάλτι βρίσκεται στα σύνορα της Ιορδανίας με την Συρία και το Ιράκ, 80 χλμ. από το Αμάν, στην όαση Αζράκ, και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος, καθώς υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αεροσκαφών, αλλά και διότι λείπουν απαραίτητες εγκαταστάσεις και οι δομές ασφάλειας για τη βάση καθαυτή, αλλά και το προσωπικό.
Το κονδύλι για την αναβάθμιση της βάσης περιλαμβάνεται στο αστρονομικό ποσό των 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από την Ουάσινγκτον για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ για το τρέχων οικονομικό έτος.
Τελευταία, η ένταση στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει προβλήματα στις ΗΠΑ. Η «πολιορκία» του Κατάρ από Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες έχει δημιουργήσει προσκόμματα στις ΗΠΑ που επιχειρούν από τη βάση του Αλ Ουντέιντ στο μικρό Εμιράτο του Κόλπου.
«Αν χρειαστεί ποτέ να φύγουμε από το Κατάρ θα υπάρξουν άλλες 10 χώρες πρόθυμες να μας παραχωρήσουν βάσεις», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος στήριξε, μέχρι κάποιο βαθμό την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Μάτις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το Κατάρ.
Από τα 500 εκ. δολάρια που ενέκρινε το Κογκρέσο για τις αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό, τα 143 εκ. θα διατεθούν για τη βάση στην Ιορδανία, έναντι μόλις 15 εκ. δολαρίων που θα διατεθούν για τη βάση στο Κατάρ.
Μετά τη βάση στην Ιορδανία η αμερικανική βάση στο Λουξεμβούργο θα λάβει τα περισσότερα χρήματα – 67,4 εκ. – ακολουθούμενη από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία που χρηματοδοτείται με 48,6 εκ. δολάρια, αν και οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν είναι πλέον οι καλύτερες μετά το τουρκικό άνοιγμα προς τη Μόσχα, με Αμερικανούς αναλυτές να τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση που χρειαστεί οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ.
«Νομίζω πως μπορούμε να πάμε αλλού. Η Ιορδανία είναι εξαιρετικός σύμμαχος και εταίρος. Νομίζω πως πρέπει να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην αναπληρωτής διοικητής Ευρώπης, Τσαρλς Γουάλτ. Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει και ο ελληνικής καταγωγής, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.
/www.defence-point.gr/