Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Γελοίες οι κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν για νέο πραξικόπημα απαντά η Ουάσιγκτον

Spokesperson Heather Nauert addresses reporters at the Department Press Briefing, at the U.S. Department of State in Washington, D.C. Photo via State DepartmentSpokesperson Heather Nauert addresses reporters at the Department Press Briefing,


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Γελοίες, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέθερ Νιούαρτ, τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η επερχόμενη δίκη του «ταμία» του Τούρκου Προέδρου στη Νέα Υόρκη, αποτελεί «ένα είδος πραξικοπήματος» εναντίον του.
Η αμερικανική αντίδραση ήταν ακαριαία και στόχευε τα ψέματα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού Ραζά Ζαρράμπ, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές και να καταθέσει για όσα γνωρίζει που αφορούν:

  • Την υπόθεση του λαθρεμπορίου ιρανικού πετρελαίου και,
  • Το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, σε συνεργασία με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, και της μεταφοράς του στην Τουρκία για να δικαστεί και να καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι δικαστικές αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την ανάκριση σημαντικών προσώπων του οικογενειακού κύκλου του Ταγίπ Ερντογάν, εάν πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει να κλείσει ευνοϊκά γι’ αυτήν η υπόθεση. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει παράγοντες της δίκης χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για σχέδιο δωροδοκίας.
Ο Ρίτσαρντ Μπέρμαν, ανώτατος ομοσπονδιακός δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, που ανέλαβε να δικάσει τους Τούρκους κατηγορουμένους, έρριξε το γάντι στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Δήλωσε ότι αντί να περιορίζονται σε κριτική (της αμερικανικής δικαιοσύνης) πρέπει να δώσουν όσες αποδείξεις έχουν για να υποστηρίξουν τους κατηγορούμενους και να τους βοηθήσουν να αθωωθούν.
Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν είναι να υποστηρίξουν τους κατηγορούμενους ώστε να παρέχουν στο δικαστήριο οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία ή μάρτυρες που γνωρίζουν στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περί «πραξικοπήματος» με αφορμή την υπόθεση του Ζαρράμπ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με χαρακτηριστική άνεση δήλωσε:
“Έχουμε ακούσει και παλιά αυτή την ιστορία, αυτό το παλιό τραγούδι και χορό από την Τουρκία και θα έπρεπε να σου δώσω την ίδια απάντηση όπως την τελευταία φορά που μας κατηγόρησαν ότι προσπαθούσε να προκαλέσει κάποιο πραξικόπημα. Και θα έλεγα ότι είναι γελοίο. Δεν ασχολούμαστε με αυτό. Οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήθελα απλώς να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ρωτήθηκε η εκπρόσωπος αν ο «πόλεμος των λέξεων» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αμερική και το ΝΑΤΟ και απάντησε:
Οι σχέσεις με μερικές χώρες μπορούν να «φεύγουν και να ρέουν», όπως σε ένα γάμο. Και έτσι κάποιος μπορεί να πει κάτι που αργότερα λυπάται που το είπε. Είναι (οι Τούρκοι) μέλη του ΝΑΤΟ. (Η Τουρκία) είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουμε μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία. Αλλά πραγματικά, αν κάνει (κάποιος) σχόλια ότι ι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα είναι απλά – είναι απλώς γελοίο. Και νομίζω ότι το αναγνωρίζουν. Νομίζω ότι το αναγνωρίζουν και αυτοί, είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το 2016, ο εν λόγω επιχειρηματίας χρυσού, συνελήφθη στην Αμερική και κατηγορήθηκε για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πολλά εκατομμύρια δολάρια για την Τεχεράνη, τον εαυτό του και για τους συνεργάτες του στην Τουρκία, οι οποίοι φαίνεται να έχουν σχέση με την οικογένεια του κ. Ερντογάν. Δικαστικοί παράγοντες στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι εάν αποφασίσει να μιλήσει και να καταδόσει ο Ζαρράμπ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας «δεν θα κοιμάται πλέον ήσυχα». Την ίδια στιγμή, διπλωματικοί παράγοντες μας είπαν ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Ερντογάν και οι συχνές καταγγελίες εναντίον της Αμερικής, δικαιολογούνται από το γεγονός ότι γνωρίζει τι θα ακολουθήσει αν ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές.
Η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο Ζαρράμπ θεωρείται από τους Τούρκους «εξαφανισμένος». Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζητά να πληροφορηθεί πάραυτα “για την τύχη του», χωρίς να λάβει μέχρι χθες απάντηση.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπορντάκ δήλωσε ότι ο Ζαρράμπ είναι “όμηρος” στα χέρια των αμερικανικών αρχών και αναγκάστηκε καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκλήθηκε από μία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας» την δικαστική υπόθεση της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είπε τα εξής μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης:
  • “Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες στην ιστορία οργανώθηκε κάτω από τη μάσκα του νόμου του Δεκεμβριου 17-25 (του 2013). Πήραν τη συνωμοσία και την έθεσαν σε εφαρμογή στις ΗΠΑ μετά την αποτυχία τους εξαιτίας της σκληρής στάσης και της προνοητικότητας του έθνους μας”.
Αναφέρεται βασικά στην υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η τότε ανεξάρτητη δικαιοσύνη της Τουρκίας και αφορούσε τον Ζαρράμπ όταν και δημοσιοποιήθηκε μαγνητοταινία μίας συνομιλίας του Ερντογάν με τον γιό του Μπιλάλ, με τον οποίο συζητούσε για «μαύρα χρήματα» που φερόταν να τα έχει δώσει ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας. Ο Ζαρράμπ κατηγορήθηκε ότι χρημάτισε Τούρκους υπουργούς και τραπεζικά στελέχη για να βοηθήσουν στην παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.
  • Ο Ερντογάν είχε ισχυριστεί τότε ότι πίσω από τις κατηγορίες βρισκόταν ο Ιμάμης Γκιουλέν και οι συνεργάτες του. Συνεχίζοντας το παραμύθι του, ισχυρίζεται τώρα ότι ο Ιμάμης έδωσε κατασκευασμένα στοιχεία από εκείνη την υπόθεση στους Αμερικανούς για να αμαυρώσουν το όνομα του και σην ουσία να επιχειρήσουν νέο πραξικόπημα εναντίον του μέσω της δικαστικής υπόθεσης της Νέας Υόρκης.
  •  
  • mignatiou.com